h1

Danmark hyllar nya Astrid Lindgren-biografin

oktober 30, 2014
IMG_9682

Jens Andersen i sitt inspirerande tacktal.

I DAG SLÄPPTES den danske författaren Jens Andersens stora Astrid Lindgren-biografi Denne dag, et liv.

Ackompanjerad av en kompakt hyllningskör av recensioner i dansk press, radio och TV, och enligt uppgift med ovanligt många förbeställda exemplar i bokhandlarna runt om i Danmark. 

Intresset för Astrid Lindgren är större än någonsin i vårt södra broderland. Och Jens Andersens bok verkar bli en total succé.

I eftermiddag höll därför förlaget Gyldendals – världens kanske äldsta förlag – en välbesökt releasefest i Köpenhamn, där bland annat Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman närvarade.  För oss som kom från Vimmerby var det en fantastisk upplevelse: mitt i världsstaden Köpenhamn nämns Vimmerby av alla och envar som ett naturligt nav och en naturlig referens i berättelsen om Astrid Lindgren!

Men störst fokus var förstås på Jens Andersens bok, som lyfter fram många sidor av Astrid Lindgren och som på ett gripande sätt lägger till åtskilliga fakta om författaren och personen Lindgren.

– Jens Andersen påstår att han bara skriver om döda författare, sa förläggaren Johannes Riis. Men i sina biografier gjuter han också liv i dom, får dom att leva igen och bli till riktiga människor.

Jens Andersen har i sitt arbete fått mycket support av bland andra Astrid Lindgren-kännaren Lena Törnqvist, som hanterat Astrid Lindgrens arkiv på Kungliga biblioteket och som också var min företrädare som chef på Astrid Lindgrens Näs, och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Med den senare har Jens Andersen i två års tid haft en tät kontakt, bland annat en intensiv mejlväxling.

– Dom mejlen ska vi INTE ge ut i bokform, sa Jens och Karin nickade instämmande.

IMG_9674

Jens Andersen och jag själv.

I sitt bejublade och väldigt inspirerande tacktal skickade Jens Andersen också en hälsning till oss på Astrid Lindgrens Näs. Hos oss har Jens tillbringat ett antal veckor under sitt arbete och vi har lärt känna honom som en väldigt inspirerande samtalspartner och kamrat.

– Jag har känt mig hemma på Astrid Lindgrens Näs och i Vimmerby, sa Jens i tacktalet. Inte minst alla gånger jag fick fika med personalen – och dricka Näs-kaffe!

Recensionerna idag då?

Både Berlingske och Politiken – två stora, viktiga tidningar i Danmark – ger full pott till Jens Andersens biografi. Sex stjärnor av sex möjliga. ”Som vuxen får jag en våldsam lust att läsa om åtminstone en handfull av Astrid Lindgrens böcker. Med vuxenögon. Men mest av allt med de insikter Jens Andersens helt enastående biografi har förärat mig. Som en extra dimension till ett på förhand storslaget författarskap.” skriver Rikke Rottensten i Berlingske. ”Framförallt får Jens Andersen oss att fullt förstå att Astrid Lindgren också kunde vara en plågad människa” skriver Per Svensson i Politiken.

I januari-februari kommer boken på svenska på Norstedts förlag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: