h1

Ny Astrid Lindgren-biografi i antågande

oktober 22, 2014

danskabladSVENSKA MEDIA HAR inte riktigt vaknat än. Men de danska tidningarna, radiokanalerna och tv-programmen fylls i dagarna av förhandsreportage kring den nya Astrid Lindgren-biografin ”Denne dag, et liv”.

Det är forskaren och författaren Jens Andersen som har skrivit biografin, som utkommer i Danmark nästa vecka. Jens har bland annat suttit hos oss på Astrid Lindgrens Näs i några veckor och gått igenom våra samlingar och dokument, men också tagit del av en stor mängd annat nytt material hos Astrid Lindgrens familj och i arkiven på Kungliga Biblioteket och på andra håll. Dessutom har han förstås intervjuat de personer som stod Astrid Lindgren nära och som kunnat ge nya pusselbitar i beskrivningen av Astrid Lindgren.

Jens skriver i ett mejl att det är ett påfallande stort intresse i Danmark för den nya biografin. Astrid Lindgren har en fantastiskt stark ställning även i det danska medvetandet, det vet ju alla vi som möter de många danskar som besöker Vimmerby varje år.

Jens Andersens  biografi kommer på svenska nästa år. Bilden på de danska tidningarna idag har jag fått från kollegan Anne Sofie Tiedemann Dal på Karen Blixen-museet i Rungsted (en fantastisk plats att besöka, för övrigt – åk dit!).

Jens Andersen har skrivit en rad uppmärksammade böcker och biografier, bland annat om HC Andersen, Drottning Margrethe, barnboksförfattaren Ole Lund Kirkegaard och fotbollsproffset Frank Arnesen. Jens Andersens hemsida hittar du här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: