h1

Astrid Lindgren och Pippi som förebilder

mars 9, 2014

karimI GÅR VAR det den internationella kvinnodagen.  För en gångs skull fick ett antal kända svenska män svara på frågan om vilken deras kvinnliga förebild är, i en ”superenkät” gjord av Aftonbladet.

Alexander Karim, 37, skådespelare, Stockholm svarade så här:

– Astrid Lindgren. Hon har påverkat inte bara min utan mina barns uppväxt. Det går Astrid Lindgren-filmer hos oss varje dag, hela tiden. Hon gör oss till bättre människor med enkla pedagogiska knep. Vi använder lärdomar från hennes berättelser i vår vardag utan att vi tänker på det.

Ytterligare en person i Aftonbladets superenkät (är allting super-, förresten, detta supervalår?) associerar på sätt och vis till Astrid Lindgren. Det är SD-ledaren Jimmie Åkesson, som säger sig ha Pippi Långstrump som sin kvinnliga förebild.

– Hon är okonventionell, stark och går sin egen väg. Dessutom har hon lustiga strumpor, förklarar Jimmie.

Alldeles bortsett från att Pippi är en påhittad figur och ingen kvinna, så är Åkessons motivering en smula torftigare än Karims. Om han åtminstone hade hänvisat till Pippis utsaga ”Den som är mycket stark måste också vara mycket snäll”…

Att SD-ledaren inte valde Astrid Lindgren som förebild är däremot inte så konstigt. Astrid Lindgren avskydde nämligen allt vad nationalism och patriotism heter, och hon hade en mycket human syn på flyktingar och människor från andra länder.

Det är, kort sagt, ett Helvetesgap i förhållningssätt mellan SD-ledaren och Astrid Lindgren.

Alexander Karim slår dock spiken på huvudet. Det är många av våra besökare på Astrid Lindgrens Näs som ofta säger likadant: att Astrid Lindgren har gjort oss alla till bättre människor och att hon lärt oss hur man kan och bör vara som människa. Och jag tänker ofta själv på det, hur Astrid Lindgrens moraliska kompass aldrig avvek från det som var rätt, rättvist och sant – och hur hon på det viset står som förebild för många, många människor. Och just därför är så älskad.

Fotot på Aexander Karim är tagen av  Stefan Ed HD/NST.

Annonser

3 kommentarer

  1. […] den småborgerliga idyllen bland nyttoväxterna i grönsakslandet. Ibland mer subtilt som när Astrid Lindgren berättar om en stackars grekisk affärsinnehavare på Bråkmakargatan som aldrig kan känna sig […]


  2. Kulturmarxistiskt dravel! Med en sådan haltande retorik skall man alltså ”bevisa” att Astrid Lindgren inte kunde varit Sverigedemokrat?
    Skrattretande hur man väljer att tillskriva Astrid egenskaper som påstås vara stick i stäv med Jimmie Åkessons.


    • Tack för din kommentar, Onkel Månsson. Vad är det som är skrattretande? Dravel? Att ”tillskriva” Astrid Lindgren åsikter är en sak, det försöker jag undvika (till skillnad från Sverigedemokrater och andra som försöker kidnappa henne som gestaltare av deras idealsamhälle). Däremot framhåller jag gärna vad hon faktiskt tyckte och skrev och sa. Bland annat att hon definitivt inte såg sig som någon nationalist och att hon avskydde patriotismen. Astrid Lindgren talar bra för sig själv, om man bara bemödar sig om att läsa, förstå och ta till sig vad hon faktiskt sa.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: