h1

En vision för Sveriges museer

februari 20, 2014

IMG_7695

EN AV DE goda sidorna med att sitta i styrelsen för riksförbundet Sveriges Museer är att sammanträdena ofta förläggs till andra museer och institutioner.

I onsdags gästade vi Riksidrottsmuseet, en åtminstone för mig helt ny och lockande bekantskap, beläget i museiparken vid Gärdet i Stockholm.

Det är inspirerande att sitta i riksförbundets styrelse. Medlemmarna är ju snart sagt alla museer i Sverige, vilket innebär allt från bjässar som Nationalmuseum ner till små kommunala museer som exempelvis vårt eget Astrid Lindgrens Näs. Trots skillnaderna i storlek och verksamhet, så har vi ändå uppenbarligen en hel del gemensamma frågor, det visade inte minst onsdagens styrelsemöte.

Just nu på agendan finns en ny vision för Sveriges museer, en egen vision som ska diskuteras fram via en rad seminarier, workshops och inhämtande av underlag och fakta.

Huvudfrågan är egentligen enkel: vilken roll ska museerna ha i vårt samhälle år 2025 och hur ser vägen dit ut?

Det är en fråga som alla museer måste brottas med, stora som små. Mellan 17 och 18 miljoner besök görs varje år på svenska museer, så att vi har betydelse för människor är uppenbart. Men borde vi  kanske ha en ännu större betydelse? Är vi tillräckligt goda arenor för att ge människor fördjupade insikter, hitta berikande möten, utmana tankar och idéer? Allt sådant hoppas vi att medlemmarna ska fundera över den närmaste tiden. Och politiker och allmänhet också, för den delen.

Annat på agendan denna dag var ett kärt ämne i museivärlden: besöksiffror. Hur räknar vi? Varför? Och är ett toalettbesök på ett museum verkligen ett museibesök? Myndigheten för kulturanalys svettas just nu med dom frågorna och vi väntar med spänning på om vi så småningom kan hitta något gemensamt sätt att föra statistik på.

Slutligen också lite strategitänk kring en annan viktig fråga, som jag också berört här några gånger: hur visar vi samhällsnyttan av kulturinstitutioner och museer?

Hur kan vi få en tillförlitlig redovisning, där vi på ett rättvist sätt visar dels hur det omkringliggande samhället tjänar rent ekonomsikt på närheten till ett livaktigt och bra museum, dels hur medborgarna (skolbarn, vuxna och äldre) får ett rikare liv genom de aktiviteter och impulser som man kan få på ett museum?

Kommunalrådet i Vimmerby, Micael Glennfalk (m), uttryckte det bra en gång vid ett öppet möte här på Astrid Lindgrens Näs, när han sa ungefär så här:

– Satsningen på kultur och på Astrid Lindgrens Näs innebär också en satsning på vård, skola och omsorg! För vård handlar inte bara om medicinsk vård, utan också om själslig. Barn måste också få uppleva och lära sig saker utanför klassrummen.  Och omsorg och livskvalitet är också att ha tillgång till kultur!

Det vet vi nog alla, innerst inne. Men det vi  Riksförbundet nu ska försöka ta initiativ till är att forskningen också klargör alla dessa samband, både vad gäller den ekonomiska effekten och den rent mänskliga.

På bilden skymtar ni en del i styrelsen, fr v: Helena Westin (tidigare museichef Polismuseet), Katty Hauptmann (Historiska museet), Mats Persson (generalsekreterare), Lilian Rathje (Murberget, Västernorrlands länsmuseum), Stina Westerberg (Statens Musikverk), Yvonne Hagberg (Kalmar länsmuseum) och med nacken emot, styrelsens ordförande Robert Olsson (Statens Maritima museer).

Annonser

2 kommentarer

 1. Hej!
  Viktigt o intressant resonemang om nyttan med kultur o annat i samhället. MEN det borde till en diskussion och förhoppningsvis ny syn på att man inte ska behöva mäta och räkna på allt. Att vi gör det är ett symptom på att vi lever i ett siffersamhälle där allt snart ska jämföras med att driva ett företag. En avart av det är New Public management där också offentliga organisationer (kommuner, kulturinstitutioner såsom Näs m fl ) ”företagiseras” trots att de har något annorlunda uppdrag än att driva affärsverksamhet.

  En som räknade mycket i sitt liv var Albert Einstein men även han sa att ”allt som räknas kan mätas”.

  Alltså : stå upp för det omätbara – det är också värt något – om än inte i kronor!

  Jacob Käll


  • citatet ska förstår innehålla ett INTE ”allt som räknas kan INTE mätas” JkKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: