h1

När författare talar…

oktober 27, 2013

BokensDagDET ÄR NÅGOT speciellt att samlas i ett vackert rum och lyssna till riktiga berättare.

Det är precis vad man får på Bokens Dag, som vi arrangerade för fjärde året i rad tillsammans med Vimmerby bibliotek och Vimmerby bokhandel.

Filmsalen i Paviljongen var nästan fylld till sista plats denna söndagseftermiddag och jag är säker på att alla tog med sig något hem från den här stunden.

Margareta Strömstedt inledde och överraskade alla med att börja tala om – Enid Blyton! Som hon faktiskt träffat (jodå, Fem-böckernas författare finns på riktigt, även om vi varit många som misstänkt att det gömde sig en författarfabrik bakom Blyton-namnet). Men efter en stund kom vi i alla fall in på hennes eget lilla nya mästerverk, den självbiografiska boken Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte.

Margareta skriver alltså självbiografiskt, till skillnad från de andra tre författarna som medverkade. Utlämnande, rakt och naket om sitt eget liv, sin tyste man (chefredaktören Bo Strömstedt) och om sexuella trakasserier och övergrepp från män ur den kulturella eliten.

Debutanten Katarina Bivald berättade lockande om sin roman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och avslöjade samtidigt att hon aldrig fysiskt varit i USA, där boken utspelar sig – men väl mentalt! Hennes roman är en hyllning till boken i sig, och den ser jag fram emot att läsa.

Johan Theorin gjorde en snabb och rolig exposé över sina fyra Ölands-böcker, varav den senaste nyligen kom ut i handeln och heter Rörgast. Och så avslutade han med en sanslös historia om en öländsk havsörn som blir medvetslös men botas med whisky och… ja, ni får väl höra honom berätta den historien själva någon annan gång.

Slutligen Catharina Ingelman-Sundberg, som för några år sedan bestämde sig för att skriva en riktig bestseller i form av en slapstick-bok med en brottslig (men hedervärd) pensionärsliga i huvudrollen. Sagt och gjort, Kaffe med rån har blivit en bestseller och på kuppen påstod sig Catharina ha lärt sig allt om hur man utför det perfekta brottet, eller i alla fall näst intill.

Margareta Strömstedt har, som ju många vet, skrivit den stora Astrid Lindgren-biografin och var ofta här på Astrid Lindgrens Näs som Astrids vän och gäst, inte minst i Astrids bevarade barndomshem. Därför följde hon inte med när jag visade de andra tre författarna in i barndomshemmet. Att döma av reaktionerna hos Johan, Catharina och Katarina, så blev besöket ett starkt minne som de bär med sig i fortsättningen.

Det är väl sånt som kallas för en win-win-situation?

Hursomhelst – jag är glad åt att vi hittat en samverkan mellan Vimmerby bibliotek och Vimmerby bokhandel, så att vi tillsammans kan skapa den här sortens evenemang. Att just Astrid Lindgrens Näs ska vara en plats där nutidens författare samlas är väl egentligen självklart?

På bilden fr v: Johan Theorin, Catharina Ingelman-Sundberg, Margareta Strömstedt, Katarina Bivald.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: