h1

Ingen kommer undan konsten i Örebro

september 2, 2013

IMG_6839OPENART I ÖREBRO – gatukonst mitt i stan hela sommaren – är numera en av landets största konsthändelser. I helgen var det sista chansen att ta del av utställningen och jag var där.

Massor av spektakulär, provocerande, elegant, vacker, ful och berörande konst överallt ute på gator och torg! Inga stela gallerier eller konsthallar här, inte! Några timmars promenad i stan gör att man blir helt upprymd av alla intryck och några saker kom jag att tänka på.

1. Vid varje konstverk stod större eller mindre grupper och pekade, skrattade, diskuterade och – inte minst – fotograferade. Bilder från Örebros stadsmiljöer kablas ut. Spridningseffekten på Instagram, facebook och i andra sociala medier är enorm. Ingen traditionell stadsreklam hade kunnat få lika stort genomslag.

2. OpenArt har stark lokal förankring. I programbladet räknar jag till 58 lokala sponsorer. Den lokala tidningen, Nerikes Allehanda, är en av de större sponsorerna, liksom de flesta av hotellen i stan.

3. OpenArt tar höjd och är en modig utställning. Konstnärer från Estland, Lettland, Kina, Togo, Kroatien, Canada, USA, Ryssland, Danmark, Tyskland, Belgien, Zambia, Finland, Österrike och Kamerun deltar i år. Och från Sverige också, förstås. Spännande!

4. OpenArt utmanar stadsmiljön. Vågar provocera och kommentera. Från Örebro slott löper en plastig tejpkonstruktion rakt över Svartån. En bit längre österut står en fem meter hög rosa pojke och kissar i vattnet. Bredvid den vackra Nicolaikyrkan på Stortorget kantrar ett hus utan väggar, golv och tak – men med element, taklampor, ventilationstrummor samt strumpor och underkläder på tork. Den ”skriker” verkligen åt den anrika kyrkobyggnaden. Provocerande? Javisst. Men spännande och tankeväckande.

5. Allt är inte provokation. Mycket är vackert och stillsamt. Just blandningen och mängden ger ”något åt alla”. På så vis blir även det riktigt avancerade folkligt, och det behagligt vackra blir intressant.

6. Näringslivet i Örebro jublar åt OpenArt. Jenny Emerén på Handelskammaren säger t.ex.: ”OpenArt sätter staden på kartan, även internationellt. För näringslivet är stadens attraktionskraft en mycket viktig pusselbit när det gäller att locka hit både kompetens och etableringar.”

Förra året blev det mest uppmärksammade konstverket en gigantisk gul kanin, som låg uppfläkt på rygg på självaste Stortorget, mitt i stan. Den lät tala om sig i tidningar och media över en stor del av världen. En av initiativtagarna till OpenArt, Lars Jonnson, svarar så här på frågan om skattebetalarna i en kommun verkligen ska vara med och betala en sån happening:

”Som jag brukar säga, utan näringslivet hade kaninen bara blivit åtta meter och kommunalgrå. När vi träffar företag är de främst vana med att sponsra idrott. Då brukar jag säga att det inte är så att det finns kulturnördar och sportfånar, utan vi är ju både och. Vi är renässansmänniskor, vi kan uppleva ett klassiskt musikstycke som ger oss ståpäls – men även Zlatan kan försätta oss i det tillståndet.”

OpenArt i Örebro är något som ingen kommuninvånare eller besökare kommer undan. Just därför är det så bra. Jag säger inte att vi i Vimmerby ska göra precis likadant, även om det vore upplyftande. Men jag menar att även vår lilla kommun skulle ha mycket att vinna på att anamma örebroarnas förhållningssätt till konst och kultur. 

Nämligen att konsten och kulturen kan bli en saftig och energirik sportdryck, som livar upp en trött och stel kommunal kropp.  Och som får den att bli snygg, vital och attraktiv igen!

Läs mer:

Bilder från OpenArt

”OpenArt har förändrat örebroarna”

Bilden föreställer ”Rubber Duck” av estländaren Villu Jaanisoo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: