h1

Tangokungens hem – och Astrid Lindgrens

augusti 14, 2013

I SVENSKA DAGBLADET idag skriver författaren Sigrid Combüchen om litterära platsers betydelse. Indirekt sätter hon fingret också på det uppdrag vi har på Astrid Lindgrens Näs.

Vi arbetar på den plats på jorden där Astrid Lindgren föddes och växte upp. Vårt uppdrag handlar i grunden om att berätta om hennes författarskap, gärning och liv. Men hur kan vi kan göra det på ett fördjupande, levande och berikande sätt, och inte bara presentera ”ytan”, det vill säga den unika platsen och en del föremål och hus?

Sigrid Combüchen skriver i artikeln idag bland annat om hur hon besöker den argentiske tangolegenden Carlos Gardels hus i Buenos Aires. Gardels rökrock, handskar och trattgrammofon (bilden) finns kvar, och utställningen innehåller både bilder och ljud. Ändå hittar hon inte kärnan i Gardels konstnärsskap.

Så här skriver hon:

”I övrigt är det som det brukar när man kommer till platser som bevarar minnet av en person och ett verk: som att simma på ytan av ett vatten där de drunknade man undrar över befinner sig i djupen.

Man söker kärnan av något som under många år spelat i ens inre utan att vilja avslöja sin melodi. En säregenhet i tonspråk, underton eller överton, man kan inte komma åt den och verkligen inte spela den själv. Harmonierna har en annan källa och tradition än bladen på notstället.”

Hur kan vi bli bättre?

Jag hoppas och tror verkligen att vi på Astrid Lindgrens Näs har kommit lite djupare, att våra besökare inte bara simmar på ytan, utan får med sig en djupare upplevelse av och förståelse för Astrid Lindgrens hela livsgärning. Jag vet i alla fall att många upplever det så.

Samtidigt är det något vi alltid måste arbeta vidare med. Hur kan vi förbättra oss i förmedlingen av Astrid Lindgrens gärning? Hur kan vi ställa den i relief till dagens verkligheter och diskussioner? Hur kan vi berätta mer, bättre och djupare?

Om något eller några år kommer vi säkerligen att göra en nybearbetning av vår stora basutställning om Astrid Lindgren, även om den idag är – enligt mitt förmenande – en av Sveriges absolut bästa temautställningar. Men redan nu påbörjar vi arbetet med att ”förlänga” utställningen ut i naturen, genom att bygga de nya trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Där vill vi – med naturen som bas – fördjupa och reflektera de teman som bar Astrid Lindgren under hennes livsgärning. Vi tar höjd för att göra något helt nytt inom såväl inom trädgårdsvärlden som i gestaltningen av ett stort författarskap.

Magiskt och förtrollande

I citatet ovan pekar Sigrid Combüchen, sig själv ovetandes, på själva grundanledningen till att så många besöker Astrid Lindgrens Näs redan idag:  ”Man söker kärnan av något som under många år spelat i ens inre utan att vilja avslöja sin melodi.”

Så är det. Astrid Lindgren har i snart sjuttio år spelat i människors inre på ett närmast magiskt, förtrollande sätt. Hon har satt många inre själar i en svängning, som sedan dess inte avstannat, för att nu låna hennes egna ord.

Så klart att många, många människor längtar efter att se platsen där denna melodi har sitt ursprung. Och så klart att vi ska göra allt vi kan för att de ska få en djup, bred, sann och berörande bild av Astrid Lindgrens livsgärning. Ingen ska bara behöva simma på ytan hos oss.

Välkommen, förresten. Än är det mycket sommar kvar och öppet dagligen. Våra öppettider hittar du här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: