h1

Barnfilm och maraton-Ronja i Israel

juli 24, 2013

Riwkin-books hebreiskaSOMMAREN ÄR FESTIVALERNAS årstid. Mest handlar det om musikfestivaler av olika slag, men dagens gästbloggare, ALMA-jurymedlemmen Elina Druker, har just besökt något helt annat, nämligen en barnfilmsfestival i Israel.

En festival som kretsade en hel del kring Astrid Lindgren. Här är Elina Drukers rapport:

För några dagar sedan avslutades en barnfilmfestival i Cinematheque Tel Aviv i Israel. Festivalen, som anordnades för nionde gången, fokuserade i år på filmer som gjorts med barnböcker som grund och då i synnerhet Astrid Lindgrens författarskap.

Särskild uppmärksamhet lades på Astrid Lindgrens och Anna Riwkin-Bricks böcker om barn från olika länder, en bokserie som är mycket omtyckt i Israel. För många har dessa bilderböcker varit en viktig läsupplevelse i barndomen, men böckerna läses även i dag och finns att köpa i bokhandeln.

Förutom filmvisningar på Cinematheque anordnades föreläsningar och temaarrangemang kring dessa böcker. På biblioteket Beit Ariela var vi fyra forskare som deltog i ett seminarium där samtalet kom att handla om såväl äldre som nyutgivna fotografiska bilderböcker, deras estetik och ideologi. Sällan har jag träffat en sådan engagerad publik som här!

Bland föreläsarna fanns den palestinska forskaren Abed El-Salam och författaren Tamar Verta från Abu Ghosh, som gett ut fotografiska böcker om palestinska barn där texten formats både på hebreiska och arabiska. Biblioteket Beit Ariela arrangerade även ett läsmaraton med högläsning av Ronja Rövardotter.

Veckan avslutades i söndags med ett välbesökt panelsamtal om Anna Riwkin-Brick och en förhandsvisning av en kommande dokumentärfilm om bokserien av filmaren Dvorit Shargal.

Dagns höjdpunkt var när barnen Eli, Anat och Saul från Astrid Lindgrens och Anna Riwkin-Bricks bok ”Eli bor i Israel” (1964), intog scenen – nu nästan femtio år senare!

Hälsningar Elina Druker

Fotnot: Elina Druker är en av medlemmarna av den ansedda juryn för Astrid Lindgren Memeorial Award (ALMA), världens största barnlitteraturpris som tillkännages varje vår här på Astrid Lindgrens Näs. Elina är forskare, med inriktning bilderböcker för barn och ungdomar, och litteraturkritiker i Svenska Dagbladet.  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: