h1

Kultur – önskvärt eller riskfyllt?

juli 20, 2013

statykonsumI GÅRDAGENS INLÄGG utlovade jag en diskussion om risker och fördelar med offentliga satsningar på kultur.

Utgångspunkten är ett seminarium med professor Lars Westin som jag lyssnade på i Almedalen för en tid sedan, om just kultur och regional utveckling.

Själv har jag lätt för att ansluta mig till de påståenden som Westin gör om fördelarna för även små kommuner att hitta sin kulturprofil – och satsa på den:

Stadens image och renommé påverkas positivt. Omvärldens intresse för platsen blir större. Besöksnäringen (hotell, restauranger, attraktioner) får en större chans att utvecklas. Underleverantörerna till dessa får fler beställningar. Dynamiska och positiva korseffekter kan uppstå, till exempel mellan lokala media och kulturskapare. Kommunen blir i sin helhet kreativare och stoltare!

Motiven för en liten kommun att satsa mer på kultur och de kreativa näringarna är också att det är en ”ung” industri, som drar till sig unga medarbetare (se bara på Astrid Lindgrens Värld!) och att denna unga industri i sig bygger på kluster och samverkan. Plus att kommunen kan ta position i en ny, ”ledig” nisch eller sektor och bli nationellt och internationellt uppmärksammad.

Vad finns det då för risker med en kommunal satsning på kultur? Enligt Wesin finns det flera:

För det första: man kan helt enkelt bli utkonkurrerad, det vill säga andra städer och kommuner är bättre (exemplet Hultsfred, som tappade sin festival)!

För det andra: Det nya kulturutbud man investerat i och satsat på ”lyfter” inte, utan måste till största delen skattefinansieras år ut och år in, utan att förämndra sin egen förmåga att tjäna pengar.

För det tredje: De styrande politikerna har ingen uthållighet. Politiken satsar mycket pengar inledningsvis, till exempel i ett bygge, för att sedan efter några få år förstöra sin egen investering genom att inte ha uthållighet vad gäller driftsanslag och utvecklingsbidrag.

För det fjärde: Det är faktiskt svårt att identifiera vad som blir en succé eller inte – annars skulle ju alla lyckas! Vilka är morgondagens ”vinnare” inom kultursektorn och vad ska man egentligen satsa på? Risken för felsatsningar är störst om man inte har någon tydlig kulturell ”råvara” i kommunen (vilket inte riktigt gäller Vimmerby, där vi har en ”råvara” som heter duga i Astrid Lindgren!).

För det femte: En kultursatsning får inte leda till att det bildas en liten elit som saknar intresse för den breda publiken – i så fall hämmas både förnyelse och adaptivitet (förmågan att ställa om och tänka nytt), istället för motsatsen. Satsningarna får heller inte vara beroende av enskilda eldsjälar.

Det är tänkvärda synpunkter. Jag kan ändå inte låta bli att tänka på Vimmerbys extremt gynnsamma förutsättningar – vi har redan idag en stark kreativ ”industri” i form av Astrid Lindgrens Värld och i något mindre skala också vårt eget företag, Astrid Lindgrens Näs.

Och jag undrar vad som skulle kunna hända om samtliga politiker, som en investering i framtidens Vimmerby, exempelvis skulle bestämma sig för att göra Vimmerby till Sveriges främsta litteratur- och berättarstad (inkluderat litteratur, teater, musik, film)? En koncentrerad insats för att bygga upp kompetens och olika aktiviteter med lokal, nationell och internationell inriktning – och därmed skapa en riktigt unik attraktivitet och rycka åt sig ett initiativ på den nationella arenan.

Det vill säga: inte bara nöja sig med Astrid Lindgrens Världs framgångar, utan försöka bygga själva vårt samhälle vidare på ett djupare och långsiktigt sätt med Astrid Lindgrens gärning som grund. Och verkligen förmera värdet av att vi ”har” en av världens största författare i vår kommun.

Jag är övertygad om att en helhjärtad sådan satsning skulle ha en otroligt positiv påverkan på både antalet konferens- och evenemangsbesökare, antalet turister och antalet inflyttande. Och ge näringslivet en skjuts.

Och på sikt skulle det säkert – i en positiv riktning, så klart – påverka både utbildningsnivån och samtals- och debattklimatet människor emellan i Vimmerby!

Annonser

One comment

  1. […] Kjell Åke Hanssons blogg om kulturen och känner att det ger mig ett inspel i diskussionen om politiken och framtiden. […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: