h1

Dags att parta loss i välfärdsstaten!

juli 19, 2013

gotland2EN AV SEMINARIEDAGARNA i Almedalen i år ägnades åt olika aspekter på regional utveckling. Temat var även här kulturens roll för glesbygdskommuners utveckling, med avstamp i Umeå som ju blir kulturhuvudstad nästa år.

Professor Lars Westin talade om ”välfärdssstatens fester”, som han menade att kommunpolitiker borde ägna lika stor uppmärksamhet som vård, skola och omsorg.

Lars Westin är professor vid Centrum för regionalutveckling på Umeå universitet och har länge studerat olika drivkrafter för regional och kommunal utveckling.

I Almedalen talade han om ”naturresursernas förbannelse”, det vill säga faran med att dagens företagare och politiker lever kvar i tron att skog, järnmalm och verkstadsproduktion fortfarande är allena saliggörande när det handlar om att skapa tillväxt.

– Det viktigaste för små kommuner i landsorten i dag, är att man bygger sitt sociala och kulturella kapital. Att man lämnar nostalgi, tillbakablickande och ”så har vi alltid gjort”-beteendet. Om en kommun verkligen vill ta plats på kartan och få folk att flytta dit, så måste man satsa på kunskap och kultur, sa Westin.

– Det måste finnas en ständigt pågående ”kreativ förstörelse” i en kommun. Att man vill förändra, tänka nytt, bryta gamla mönster, inte vara rädd för att ställa om och ändra inriktning.

– För små kommuner är två saker extremt viktiga: bra kontakter i Stockholm och bra kontakter med universiteten. I Stockholm finns all makt  och på universiteten finns all kunskap. Ingen kan runda dessa två och tro att man klarar sig bra på egen hand.

Välfärdsstatens fester

Westin är en påhejare av kulturdriven tillväxt. Inte bara genom att kommuner, regioner och stat håller olika kulturformer levande genom anslag och bidrag, utan också – och kanske framförallt – genom att kulturen själv, i högre utstäckning än idag, blir kommersiellt hållbar.

– Kultur är en viktig och drivande del av en allsidig utveckling i en kommun, sa Westin. Därför måste politiken driva frågor som rör vård, skola, omsorg, infrastruktur – men också det man kan kalla ”välfärdsstatens fester”! De ledande politikerna och tjänstemännen måste uppmuntra, delta, leda och orkestrera välfärdsstatens fester, som kan vara en teaterfestival, offentlig konst på gator och torg eller nysatsning på bibliotek, konsthallar och kulturhus.

– Det i sin tur ger spridningseffekter och jobb. Det påverkar den egna kommunens renommé och rykte. Och det ger en rad underleverantörer sysselsättning.

Långsiktighet 

– Det handlar om att säkra och utveckla de specifikt lokala värden som kan finnas i en kommun. Men det är ingen quick fix. Det kräver långsiktighet och uthållighet.

– Dagens politiker måste själva ha örat mot den kulturella marken och skaffa sig en känsla av vad som kan ligga i framkant. Och inte bara lita på tillfälliga aktörer eller företag. 

– Se på exemplet Hultsfred, sa Westin. Man hade sin festival, men kommunpolitiken kände inte av ungdomskulturens utveckling. Och man förstod inte hur konkurrensläget förändrats förrän det var för sent.

Westin berättade också om möjligheter och risker med offentliga satsningar på kultur. Men det får ni läsa mer om i morgondagens blogginlägg.

PS. Bilden är från ett alldeles nyöppnat exempel på en ”festlighet” i välfärdsstaten:  Kalkladan på Bungenäs, nästan uppe vid Fårö på Gotland. Numera konsthall och restaurang. Det är Ann Frösséns målningar skymtar på bilden. DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: