h1

Välkommen Bergmancentret!

juli 15, 2013

BergmancenterSEDAN NÅGRA VECKOR har Sverige fått ett nytt stiligt personmuseum, tillägnat Sveriges störste filmskapare: Ingmar Bergman.

Det öppnade i nyrenoverade lokaler i slutet av juni och ligger givetvis på gotländska Fårö, ett litet stycke från Fårö kyrka och Ingmar Bergmans gravplats. 

Ingmar Bergman och Astrid Lindgren är två av det moderna Sveriges främsta kulturpersonligheter och det är förstås mer än rimligt att det runt deras gärningar finns platser och utställningar, dit intresserade på olika nivåer kan söka sig. Platser som också är ett nav för en bred flora av aktiviteter och upplevelser.

Stiftelsen Bergmancentret var förresten för några år sedan på studiebesök hos oss på Astrid Lindgrens Näs för att se hur vi presenterar Astrid Lindgrens verk och gärning, inför sitt eget arbete med Bergmancentret.

Det nyöppnade centret på Fårö – där Bergmancentret delar lokal med Fårö museum – berättar framförallt om Ingmar Bergmans relation till just Fårö. Hur han kom att hitta hit en gång i tiden, hur de sju filmer han gjorde på Fårö kom till och om hans relation med en mängd fåröbor, som blev medarbetare och vänner.

Ett annat rum i centret är uppbyggt som en scenografi ur Fanny och Alexander. Pojken Ingmars viktigaste leksaker tronar i mitten – modellteatern som han byggde av papp och satte upp egna pjäser på och Laterna Magican som han bytte till sig mot en armé av tennsoldater från sin storebror.

I sommar visas också en videoinstallation, där besökaren kan kliva rakt in i ett collage av Bergman-filmer som projiceras på alla fyra väggarna.

 En god ansats präglar Bergmancentret, som framförallt lever upp på sommaren, då bland annat Bergmanveckan hålls. Och om jag ser rätt så finns det goda möjligheter till expansion så småningom. För nog finns det ännu mer att berätta om Ingmar Bergman!

Det är bara att hälsa Bergmancentret välkommen in i den allt större krets av platser som berättar Sveriges historia genom dess personer. Kika förrresten gärna in på Stiftelsen Bergmancenters fina hemsida och läs mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: