h1

Och så vackert Isol sjöng till sist…

maj 28, 2013

ALMA_Isol_2013-05-27_Prisutdelning_064SÅ FICK DÅ till sist den fina konstnären och artisten Isol Misenta från Argentina ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2013.

Priset lämnades över av kronprinsessan Victoria till jublande applåder från publiken i ett nästan fullsatt Konserthus i Stockholm.

Och undra på det. Kanske levererade Isol det bästa tacktalet hittills, där hon bland annat talade om bildens och fantasins betydelse för att stimulera barns nyfikenhet.

Men framförallt tog hon andan ur oss alla genom att suggestivt och vackert avsluta talet med att sjunga en långsam tango av Kurt Weill, helt a capella.

För mig var det senare faktiskt ingen överraskning. När Isol var på besök här på Astrid Lindgrens Näs i fredags-lördags så talade vi mycket om musik, både europeisk och argentinsk musik. Isol är ju sångerska och artist – och förstås författare och bildkonstnär – men också hennes mor är sångerska och Isols man Rafael (till vardags dramatiker och regissör) ägnar sig också mycket åt musik.

– Jag är glad att den här utmärkelsen är av betydelse för de som tror på illustrationen som ett rikt och genomgripande språk, med en alldeles egen röst. I bilderböckerna kan vi berätta många saker genom färger, linjer och former, och det i sin tur tillåter att texten andas frihet, sa Isol vid sitt tacktal innan hon bröt ut i sång.

– Jag tycker faktiskt inte att min fantasi måste begränsas bara för att det är en bok för barn, tvärtom! Vilka läsare kan vara mer krävande än barn? De har en massa saker att upptäcka och jag är gärna på deras höga nivå för att tillfredsställa deras enorma nyfikenhet.

Vid prisutdelningen spelade Mando Diao inte mindre än tre Fröding-tolkningar och Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth höll ett inspirerat och bra tal direkt till Isol.

– Hennes berättelser visar en uppriktig respekt för barns upplevelser och känslor. Hon väjer inte för att också se visa sorgliga och svåra stunder i livet genom barnets ögon, sa kulturministern.

Bilden från prisceremonien är tagen av Stefan Tell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: