h1

Museerna lockar utländska besökare

maj 14, 2013

maeght2Att den utländska turismen i Sverige är en guldgruva för landet som helhet visste vi redan.

Men att den också spelar stor roll för landets museer och utställningshallar är en nyhet, som Riksförbundet Sveriges museer presenterar idag.

Eller kanske är det tvärtom – det är museerna som spelar stor roll för den utländska turisttillströmningen. Över en miljon turister beräknas nämligen besöka Sverige varje år, i första hand för att gå på ett museum.

– Museerna är tveklöst en betydelsefull aktör inom besöksnäringen och därför vill vi under årets vårmöte belysa museernas viktiga roll i samhället, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer som från och med i morgon samlas till årets vårmöte.

De ekonomiska effekterna som skapas av museiturister beräknas ligga någonstans mellan 2,5 och 6,7 miljarder kronor per år, i form av så väl biljettintäkter som övrig konsumtion under vistelsen i landet. Skattningen är gjord av John Armbrecht, ekonomie doktor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Jag har själv länge hävdat att kultur, museer och konst är centralt för att skapa en attraktionskraft i en kommun eller stad. En plats som inte berättar en historia och som inte är kulturellt spännande rycker vi helt enkelt på axlarna åt och åker förbi.

Bilden ovan är förresten från Fondation Maeght i franska Antibes, en fantastisk konsthall som man definitivt inte bör åka förbi och som jag hade glädjen att besöka förra veckan.  

PS. Totalt besökte 16,7 miljoner utländska turister Sverige under 2011. 20 procent av dem angav att de besökt minst ett museum. Det innebär att minst 3,3 miljoner museibesök gjordes av utländska turister. Detta resulterade i biljettintäkter på 78 miljoner kronor. Allt enligt Sveriges museers utredning. DS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: