h1

Nu tar vi sats med Emil och trädgårdarna!

januari 20, 2013

DSC_0670I DAG GÅR vi ut och söker flera nya medarbetare till Astrid Lindgrens Näs, för att kunna ta sats inför den utveckling som både kommunfullmäktige i Vimmerby och vår egen styrelse pekat ut inför de kommande åren.

Redan i vår hoppas vi kunna sätta spaden i jorden och påbörja nyskapandet av Astrid Lindgrens trädgårdar på Näs.

Det kommer att göra både den yttre miljön runt Paviljongen, den f d prästgården och Astrid Lindgrens barndomshem ännu vackrare och grönare. Det kommer att ge alla besökare fler spännande ytor att vistas i – inte minst för barnen! – och det kommer att bli en härlig introduktion till etapp två, den nya, fullt utbyggda naturliga besöksträdgården ”bakom” Astrids barndomshem som vi planerar att inviga om drygt ett år.

Trädgårdarna kommer att bli som en sorts fortsättning  utomhus av vår basutställning  om Astrid Lindgren. En grön oas som är i ständig förändring och som ger nya upplevelser för barn och vuxna, på de teman som vi vet låg Astrid varmt om hjärtat. Som en pågående saga utan slut, helt enkelt.

Den närmaste tiden kommer finansieringen att falla på plats, om allt går som vi hoppas. Det är därför vi redan nu går ut och söker de duktiga trädgårdsmästare, projektledare och marknadsförare som vi vill jobba med i framtiden, allt för att skapa ett häftig och unikt besöksmål med dragningskraft långt utanför Sveriges gränser.

I år presenterar vi också en ny internationellt inriktad sommarutställning, ”Vägen till Emil”. Där kommer ni att få se och höra hur Emil faktiskt kom till, både som text och bild (Björn Bergs geniala illustrationer kommer att finnas med i original, förstås). Och många av historierna kring Emil har ju sitt egentliga ursprung här på Astrid Lindgrens Näs, så det så!

I fredags var jag i Stockholm, för ett antal möten inför utställningsarbetet. Jag hade bland annat ett härligt och positivt samtal med en av Sveriges främsta programledare och intervjuare, som gärna vill hjälpa oss! Men än avslöjar jag inte vem!

Varje gång är det så glädjande att märka vilken entusiasm människor utanför lilla Vimmerby känner inför vårt arbete, och hur de så gärna vill samarbeta med oss! Och gärna komma till Vimmerby på besök och ta uppdrag här!

Jag kan inte låta bli att tänka på hur motigt det hade varit att komma från någon annan liten kommun och ställa samma frågor till samma människor.  Astrid Lindgren är en fantastisk och unik dörröppnare. Vimmerby finns verkligen på kartan – tack vare Astrid.

Jag tror därför att det är oerhört viktigt att vi alla, som lever och verkar i kommunen, är varsamma med de värden som kopplingen till Astrid skapar.

Som det ser ut nu kommer utställningen ”Vägen till Emil” också att gå på export, till ett antal platser i Tyskland till att börja med. Visst vore det en kul utveckling om Vimmerbys nästa exportvara, vid sidan av ostkakor, öl, torrmjölk och industrikomponenter, kunde bli spännande utställningar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: