h1

Trädgårdarna – som en saga utan slut…

december 8, 2012

Karin1

UNDER VECKAN har projektet Astrid Lindgrens trädgårdar tagit ytterligare steg framåt här på Astrid Lindgrens Näs, trots att det är mitt i smällkalla vintern!

Det är ett stort pussel att lägga, med många bitar som alltid hänger ihop med varandra. Den här veckan har trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson varit på plats för att hjälpa oss att gestalta vissa delar av trädgården.

Jag frågade Karin vad hon tycker om sitt uppdrag. Så här svarade hon:

– Det är verkligen otroligt och mycket speciellt att få arbeta med trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Det här är ett av de mest spännande och största trädgårdsprojekten i Sverige just nu och har en enorm potential. Att få uppföra en trädgård just i den miljö där Astrid Lindgren växte upp ger så många härliga möjligheter, men är förstås också uppfordrande och ansvarsfullt.

Vad är det som blir så speciellt då?

– Vi försöker utgå från Astrid Lindgrens förhållningssätt till natur och människa. Vi vill berätta om samspelet mellan det odlade och det vilda, om vad som gör att både människor och natur kan växa och utvecklas på ett positivt sätt.

– Det blir inte en traditionell trädgård med odlade grupper av växter som man bara ska betrakta, utan en trädgård som använder överraskande konstnärliga uttryck, förmedlar kunskap och tankar och som vill berätta något om våra liv. En trädgård som ska användas och upptäckas av både barn, gamla, vimmerbybor och besökare från hela världen.

staket1Vad har du jobbat med den här veckan?

– Bland annat har jag gjort skisser på en del avgränsningar och omgärdningar som ska uppföras under nästa år, när detaljplanen är klar. Vi har också arbetat med återskapandet av den bäck som tidigare rann här i området. Nu får den nog en liten annorlunda sträckning, men rinnande vatten är förstås en viktig och rolig del i trädgårdarna. Dessutom börjar idéskisser på en del andra delområden ta form och det känns mycket, mycket bra.

Hur skulle du vilja beskriva de framtida trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs?

– Som en mycket speciell trädgårdsupplevelse, en unik förstärkning av berättelsen om de goda värden som Astrid Lindgren stod för. Och en året-runt-öppen trädgård som är i ständig förändring. Som en saga utan slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: