h1

En kväll med Sara

november 13, 2012

TÄNK, ATT FÅ ha varit brevvän med Astrid Lindgren – på riktigt!

Ikväll kom hon på besök till oss, Sara Schwardt från Borås, som i tjugo års tid hade en hemlig brevväxling med Astrid Lindgren. Inget artigt tillgjord kommunikation, utan en naken, rak och mycket öppen personlig brevväxling.

Boken Dina brev lägger jag under madrassen kom ut för någon månad sedan och innehåller samtliga brev i den korrespondens Sara och Astrid Lindgren hade – utom Astrids första brev, som strimlades och spolades ner i toaletten av den då 12-åriga Sara.

Ikväll hade jag glädjen och förmånen att leda ett samtal med Sara kring boken och breven. Och fann återigen att Sara Schwardt är en ovanlig berättare, så välformulerad och allvarlig, så öppen och rak. Och alltid med en förlösande glimt i ögat och bett i repliken, inte helt olika Astrid själv i det avseendet. Inte undra på att i stort sett alla som lyssnade också köpte med sig en bok hem (på bilden signerar Sara)!

Boken ger en unik inblick i både Astrid Lindgrens liv och i Saras. De båda fann varandra direkt, tvärs över åldergränserna (Astrid var 64 när brevväxlingen startade, Sara bara 12). Trots att kontakten började med att den unga Sara brevledes sågade filmatiseringarna av Pippi, Karlsson på taket och Emil jäms med fotknölarna. Eller var det kanske just därför?

Jag tror att om varje människa som är förälder eller pedagog eller liknande läser den här boken, och lär sig av Astrid Lindgrens sätt att svara på en ung flickas trassliga och destruktiva liv (”Jag bombhotade faktiskt EPA!” sa Sara ikväll) – ja, då skulle både barn och föräldrar må mycket, mycket bättre!

I morgon firar vi Astrid Lindgrens 105:e födelsedag på Astrid Lindgrens Näs. Vi är så stolta och tacksamma över att få arbeta just på den plats där en av världens främsta författare och en av Sveriges mest betydande personer genom tiderna är född. I morgon har vi öppet 11-15.

Den som missade Sara Schwardt ikväll, får en ny chans i morgon. Då samtalar hon med Cattis Edfeldt och Anna Mellergård på Kafé Kaim vid stationen i Mariannelund 19.00. Biljetter kan köpas på Emilkraften och Astrid Lindgrens Näs i morgon och direkt vid dörren på Kafé Kaim.

Annonser

3 kommentarer

 1. Hej Kjell Åke,
  Vad roligt att kvällen blev bra! Försökte trycka på gilla, men man måste logga in och vara medlem och greja…
  Varma hälsningar Annika L


  • Det blir spännande att träffa Sara här i Mariannelund och höra mer om brevväxlingen.


 2. Hej till Näs,
  jag ha läst boken…..jättejättebra!! Astrid ha svarad med stort ansvarighet till en ensam barn. Lyckan till, Sara med allt du vill gör.
  Bästa hälsningar,
  Marion Blienert, LübeckKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: