h1

Idag: Danske museers årsmöte

november 9, 2012

IDAG BEFINNER JAG mig i Kolding på Jyllands östkust, inbjuden av det danska riksförbundet Danske Museer.

Ämnet är personmuseer och nyfikenheten är stor på hur vi jobbar på vårt ”personmuseum” Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Det är alltid en förmån att få komma ut i nya sammanhang – även internationellt – och berätta om Vimmerby.

Inte minst av strategiska och utvecklingsmässiga skäl är det viktigt att vi förmår delta i en större diskussion om kultur, kulturfrågor och utvecklingsfrågor.

Eftermiddagspasset idag inleddes av Birgitte Possing från Rigsarkivet i Köpenhamn, som berättade om hur intresset för personskildringar och biografier har skjutit i höjden de senaste åren – efter att i princip ha dödförklarats på 1970-talet.

Där hakade jag på i mitt föredrag och påstod några saker om framtiden. Bland annat att vår tid sätter väldigt fokus på individen, att var och en på facebook i princip har sitt eget ”personmuseum” och att den allt mer komplexa verkligheten gör att vi i ännu högre grad behöver ha personer att hänga upp vår förståelse av omvärlden på. Personerna speglar ju vår samtid, deras öden är länkade till utvecklingen av samhället.

Jag menar också, på allvar, att nya kategorier personer kommer att finnas på museer inom en snar framtid. Det är inte särskilt svårt att tänka sig ett Zlatan-museum i Malmö, förhoppningsvis innehållande ”hela” berättelsen om Zlatan Ibrahimović och inte bara fotbollströjor och prisbucklor. Inte för att Zlatans gärning kan mätas sig med våra största kulturskapares, utan för att han personifierar en viktig berättelse om Sverige i 2000-talets skälvande början.

I Danmark handlar de flesta personmuseer om bildkonstnärer. Det finns betydligt färre författarhem eller författarmuseer;  H C Andersen naturligtvis som det stora undantaget. Intendenten vid H C Andersens hus i Odense, Ejnar Stig Askgaard berättade inspirerande om ”sitt” museum (se bilden).

Nu kommer man i Danmark att starta ett nationellt nätverk för personmuseer, enligt den modell som vi har gjort i Sverige. Som synes på kartan som de satt upp i fonden idag, så finns det gott underlag. Och jag skulle inte bli förvånad om vi snart kommer att ha ett flitigt utbyte mellan svenska och danska personmuseer – till gagn för oss alla och framförallt våra besökare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: