h1

Styrgrupp mitt i vimlet

november 2, 2012

TÄNK ATT DET redan är fredag – även så här års svischar veckorna numera förbi med en väldig fart. Man kan inte längre tala om lågsäsong i Vimmerby i oktober-november.

I måndags hade vi lyckats samordna almanackorna för den styrgrupp som formerar destinations-arbetet i Vimmerby med omnejd. Sammanträdet hade vi på Astrid Lindgrens Värld, mitt i vimlet av höstlovslediga barnfamiljer. Kul.

Destinationsarbetet är viktigt. De pengar vi fått från Tillväxtverket vill vi förstås växla upp på bästa möjliga sätt, med syfte att öka den internationella turismen till Vimmerby.

Vi är övertygade om att potentialen är fenomenalt hög! Framförallt Tyskland, Danmark och Holland är länder som ligger inom någorlunda bekvämt reseavstånd från Vimmerby och där människor har ett starkt intresse av vår unika prägel, den som i mångt och mycket utgår från Astrid Lindgrens livsverk. Eller – om vi pratar om naturen och landskapet – har ”marknadsförts” av Astrid Lindgren under decennier genom alla hennes berättelser.

Någon kan kanske ibland uppleva att det är många tyska och danska turister i Vimmerby redan nu. Men nog har vi plats för många, många fler? Jag tycker själv att det är väldigt trevligt att höra så många olika språk året om när jag handlar i ICA eller Konsum eller ute på stan.

Att hitta till de utländska turisterna och locka dom hit, mer och mer året runt, är en oerhört viktig del för Vimmerbys framtida utveckling. Tänk er en fördubbling av den utländska turismen hit – ja, då måste ni också tänka i termer av fler jobb, bättre serviceutbud, fler inflyttade permanentboende och fler företag som utvecklas och tjänar pengar!

Visste ni förresten att varje enskild utländsk turist i genomsnitt spenderar 750 kronor om dagen vid sitt besök i Sverige? Det innebär att en tvåbarnsfamilj som besöker Vimmerby i genomsnitt ”investerar” 3000 kronor varje dag i några av våra butiker, bensinstationer, restauranger, besöksanläggningar eller frisersalonger. Varje dag, alltså.

Hur det går med destinationsarbetet? Vår nye projektledare Patric Engqvist har kommit igång bra och gör täta besök ute hos de företag och enskilda som vill vara med och utveckla Vimmerby med omnejd. Vi diskuterar också att koncentrera de kommande insatserna i ett antal tydliga fokusområden,  för att få största möjliga effekt. Inget är dock hugget i sten än, för fortfarande inventerar vi vilka kraftfulla och gedigna initiativ som faktiskt är på gång i vårt område.

Mer info kommer under hösten, var så säkra. Det är onekligen en spännande process som är igång.

Bilden visar den avslutande lunchen i måndags, med från vänster Mikael Ahlerup (Astrid Lindgrens Värld), Dennis Bederoff (Tillväxtverket), Carina Östh och Patrik Kinnbom (näringslivsenheten), Annie Hermansson (Brygghuset Åbro), Joakim Carlqvist (Stadshotellet) och Patric Engqvist (projektledare). Saknas gör bara jag själv, som tog bilden.

Ikväll ska förresten hela vår personalgrupp på fortbildning. Vi ska tillsammans se kvällsföreställningen av Ronja Rövardotter på Astrid Lindgrens Värld. Äntligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: