h1

Om vikten av den omätbara kulturen!

november 1, 2012

IDAG GER SIG Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson in i  diskussionen om att kultur måste prestera mätbara resultat.

Han lyfter fram en viktig, självklar men ofta undangömd aspekt: kultur handlar om upplevelser, om insikter och förståelse och om människans växande som just människa.

Hans artikel publiceras i Kulturrådets nyhetsbrev idag.

Själv tänker jag  på vår egen verksamhet på Astrid Lindgrens Näs, ett kultur- och kunskapscentrum i lilla Vimmerby. Hur viktigt det är att även i en liten kommun ha tillgång till en mötesplats för kultur. Det är en del av välfärden, omsorgen och det gemensamma samhällsbygget!

Som till exempel i söndags, när vimmerbyborna fick möjlighet att möta fem riksbekanta författare på Bokens Dag – där var och en av författarna har något viktigt att berätta och gör det direkt till oss.

Eller som de senaste veckornas skolverksamhet, då kulturskolans Ing-Marie Fransson och vår egen pedagog Anneli Karlsson jobbade intensivt med alla fjärdeklassare i kommunen – som alla fick uppleva och skapa.

Eller de senaste årens separatutställningar med Sven Nordqvist och Ingrid Vang Nyman, där vi visat fram två fantastiska konstnärsskap och många, många originalkonstverk.

Hur mäter man sådana upplevelser? Hur mäter man vad den skapande verksamheten betyder för eleverna? Hur värdesätter vi den upplevelse som en betraktare kan ha framför Sven Nordqvists originella målningar?

Hur kan vi med exakthet mäta upplevelsen hos de människor som tårögda och på djupet berörda kommer ut från vår stora utställning om Astrid Lindgren?

Svaret är att – det kan vi inte! Som jag ser det måste vi lita på vår kunskap om människans inre. Vi måste våga lita på hur vi själva värderar kulturupplevelser. Vi måste våga lita på vår kunskap om att människan – alla människor! – behöver kultur i så många varierade former som möjligt för att utvecklas som människor.

Och vi måste inte bara inse kulturens omätbara men viktiga betydelse, utan också hävda den. Med kraft. Alltid.

Kennet Johanssons artikel hittardu här

 

 

 

 

One comment

  1. Käre K-Å. De här frågorna har vi i skolan brottats med sen 80-talet. Såklart att det inte går att mäta. Men väl bedöma. Problemet är ju att det finns en förväntan på ett absolut system med en absolut syn på kvalitet. Hänvisar till PeterHoeg i de måske egnede. Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas ett rättvist och rättssäkert system för bedömning av humaniora och kultur. Så visst har du rätt. Det är ganska självklart egentligen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: