h1

BOKENS DAG – Björn af Kleen blottar adeln

oktober 25, 2012

JORDEN DE ÄRVDE är namnet på Björn af Kleens omtalade bok om den svenska adeln. Nu kommer han till Bokens dag i Vimmerby för att berätta om boken och om vad som hände sen.

På söndag 28 oktober står författaren och journalisten Björn af Kleen på scenen på Astrid Lindgrens Näs. Hans bok om det svenska – nutida! – adelssystemet blev mycket läst och omdebatterad när den kom ut 2009.

I boken berättar han om hur fidiekommissens arvsregler än idag bevarar stora lantegendomar i adelns ägo genom en särskild och urgammal arvsordning.

Björn af Kleen intervjuade många företrädare för den svenska adeln och redogjorde i boken för hur fidiekomissen fungerar. Det ledde till att han efter bokens utgivning stämdes av en av de intervjuade, som ansåg att författaren lämnat ut lite väl mycket fakta.

I fjol kom Björn af Kleens andra bok, PS, ut. Där redogör han för efterspelet till Jorden de ärvde. Men ger också en samling andra artiklar och essäer i varierande ämnen – hela tiden mycket underhållande, med intellektuell skärpa och språklig elegans.

Övriga författare på Bokens Dag nu på söndag (13.00-16.00) är Helene Tursten, Bob Hansson, Gerda Antti och Golnaz Hashemzadeh. Konferencier är Kicki Willysson.

Biljetter finns att köpa hos de tre arrangörerna Astrid Lindgrens Näs, Bokia i Vimmerby samt Biblioteket i Vimmerby. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: