h1

Ett levande museum

oktober 5, 2012

I VÅR TID blir det mer och mer viktigt att hämta intryck och kunskap utifrån. Begreppet ”kan själv” är förlegat och har ersatts av ”kan tillsammans”.

Under två halvdagar har styrelsen för Astrid Lindgrens Näs AB konfererat på det härliga Tekniska Museet i Stockholm och fått lite påfyllning av inspiration och kunskap.

Tekniska Museet på Gärdet ger syn för sägen: på väg till konferensrummet passerar man såväl en livs levande grävskopa, en genomskinlig diskmaskin i full aktion, flygplan som hänger ner från taket och fantastiska videoväggar. Teknik och människa i skön förening. Och verkligen ett levande museum, med fullt av skolklasser och andra på besök.

Chefen Ann Follin berättade bland annat om hur museet tänker kring målgrupper, sponsring, intäkter – den eviga frågan! – och framtidsplaner. Vårt fokus är nu ganska skarpt inriktat på finansieringsmodeller och Ann Follins inspel väckte nya, kreativa tankar hos vår styrelse. Precis så ska ett utbyte mellan olika institutioner fungera.

Tekniska museet utstrålar framförallt ”lust”! Lust till lärande, lust till upptäckande, lust att vara nyfiken, att få pilla på och konstruera. För en liten institution som Astrid Lindgrens Näs är det också viktigt att få en inblick i hur större museer arbetar med utställningsverksamhet, publikkontakt och intäkter. Tekniska Museets ”Nörd”-förening skulle vi nästan kunna kopiera rakt av, så många Astrid Lindgren-nördar det finns ute i världen!

Konkret diskuterade vår styrelse framförallt utfallet av årets verksamhet, men satte framförallt fokus på de kommande tre åren som ligger framför os. Ingen tvekan om att styrelsen anser att vårt trädgårdsprojekt har en potential, medan man fortfarande sliter med frågan om hur grundverksamheten på Astrid Lindgrens Näs ska hitta en tryggare (och större) finansiering framöver. Nu väntar ett gediget arbete fram till budgetsammanträdet i början av december. Men efter att ha jobbat i tolv dagar utan paus tänker jag nu i alla fall fira fredag och helg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: