h1

Tillväxt, kultur och Almedalen

juli 4, 2012

20120704-111446.jpg

KULTUR OCH KREATIVITET pekas alltmer ut som en av de viktigaste faktorerna för utveckling av landets regioner och kommuner. Flera av de seminarier jag besöker under Almedalsveckan har detta tema.

Bilden är tagen vid Umeå2014:s seminarium tidigare idag, med bland annat kulturminister Lena Liljeroth Adehlson (m) och skådespelerskan och kulturrådet i Berlin, Marika Lagercrantz. Umeå blir ju kulturhuvustad år 2014, efter att under många år ha arbetat med kultur och de kreativa näringarna som motor i samhällsutvecklingen.

Kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark menade bland annat att motsättningen mellan en satsning på kultursektorn å ena sidan och vård, skol, omsorg och näringsliv å andra – som så ofta målas upp – är falsk.

– Vi har låtit kulturen vara genomgripande i allt, från att DJ:s spelar stenkakor på äldreboendena till att konstnärer och andra kulturskapare inspirerar näringslivet och bidrar till att folk vill bo och jobba i vår kommun, sa hon bland annat.

På ett annat seminarium talade reklamnestorn Sven-Olof Bodenfors, som leder regeringens råd för de kreativa och kulturella näringarna. Han pekade på att de kulturella och kreativa näringarna inte bara har stark tillväxt just nu, utan också har hög sysselsättningfaktor – inte minst gäller det besöksnäringen, som bygger på kultur, upplevelser och kulturarv.

Idag fortsätter Almedalsveckan med nya seminarier i samma ämne.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: