h1

Mikael Ahlerup: ”Låt detta bli startskottet!”

juni 18, 2012

I LÖRDAGS INVIGDES vår sommarutställning Ingrid Vang Nyman – Pippi & lite till. Invigningstalare och den som klippte bandet var Mikael Ahlerup, VD för grannföretaget Astrid Lindgrens Värld. Eftersom hans tal blev så uppskattat så publicerar jag det gärna här på bloggen också.

Så här sa Mikael:

”Jag vill börja med att tacka för förtroendet att få förrätta dagens invigning, jag är väldigt glad och hedrad över uppdraget. När jag tänkte efter så slog det mig att jag aldrig invigt något förut och då förstod jag samtidigt varför jag var så nervös. Men jag ska göra mitt bästa, jag har läst på ganska bra med lite hjälp!!

Idag inviger vi den sjunde sommarutställningen här på Astrid Lindgrens Näs: Ingrid Vang Nyman – Pippi & lite till. Det var Ingrid Vang Nyman som gav Pippi Långstrump hennes konstnärliga uttryck och som för all framtid skapade de tydliga särdrag som har gjort Pippi till ett av världens absolut starkaste ”varumärken” eller karaktärer.

Men egentligen var det Astrid Lindgrens själv som skapade den första bilden av Pippi. Man måste slås av hur skicklig Astrid Lindgren var – för redan från början så hade Pippi dom särdrag som vi alla känner igen och som Ingrid Vang Nyman sen förädlat: fräknarna, de stora skorna, flätorna och de olikfärgade strumporna. Astrid Lindgrens första bild finns på det manus hon gav till sin dotter Karin – och den bilden och kopia av manuset finns i den stora utställningen ”Hela världens Astrid Lindgren” här inne i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs.

Ingrid Vang Nyman föddes i Danmark 1916 och kom till Sverige 1942. Tre år senare blev hon alltså Astrids första illustratör. Hon gjorde bilderna till de tre Pippiböckerna, textböckerna om barnen i Bullerbyn samt Kajsa Kavat. Dessutom gjorde hon faktiskt Pippi till tecknad serie, tillsammans med Astrid Lindgren, som först var tveksam till den saken men sen sa ja och skrev manus.

Lyssnar man bland folk som sysslar med layout och grafisk form, talar de allra flesta beundrande om Ingrid Vang Nyman som konstnär. Och som ni kommer att få se här inne i utställningen, så är hon fortfarande väldigt modern i sina bilder – och väldigt lekfull och framförallt med stor respekt för barnet, vilket gläder mig extra mycket.

Ingrid Vang Nyman var själv ingen lätt människa att ha att göra med, sägs det. ”Visst var hon knäpp – men genial!” har Astrids närmaste medarbetare Marianne Eriksson sagt. Men framförallt var Ingrid Vang Nyman totalt trogen sin egen konstnärliga idé. Och kanske var det så att hon helt enkelt krävde en rimlig ersättning för sin genialitet – att bli tagen på allvar!

Det här får mig att tänka på två saker:

För det första, hur viktigt det är i alla sammanhang att vara trogen sitt mål och det man tror på, att stå upp för sin övertygelse och att driva sin linje – i synnerhet när man jobbar med skapande verksamhet, men det gäller i högsta grad också när man jobbar i besöksnäringen. Att vara noggrann med varje detalj, är nyckeln till framgång.

För det andra tänker jag på hur viktigt det är att omge sig med bra medarbetare och samarbetspartners. Ingrid Vang Nyman var kanske på ett sätt en besvärlig människa, men det är ingen tvekan om att hon tog Astrid Lindgrens skapelser till ett ännu högre plan. Man måste säga att Astrid hade förmågan att hitta de bästa att samarbeta med. Tänk bara på regissörerna Olle Hellbom och Tage Danielsson och kompositören Georg Riedel så förstår Ni vad jag menar.

I den här utställningen kommer Ni att få se se originalbilder på Pippi, vilket känns enastående stort, men också helt andra bilder av Ingrid Vang Nyman – bilder som jag tror är helt nya för alla av oss, i alla fall var de för mig. Kolla speciellt in illustrationerna till Jugga Jagga och Vagge Vugge!

Och sen måste ni gå ner i Pippis kök, oavsett om ni är barn eller inte. Pippi kommer inte på besök, hon är kvar hos oss på Astrid Lindgrens Värld, men där kan alla leka oavsett ålder, en fantastisk del av utställningen.

2006 stod jag här för ett första spadtag, bland annat tillsammans med Bengt Johansson som då var ordförande i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Det året hade man knappt 2000 besök här på den gamla prästgården, som då var ett litet kunskapscentrum. I tisdags var det exakt fem år sedan Kronprinsessan Victoria var här och invigde Astrid Lindgrens Näs – och vi kan konstatera att siffran växt till drygt 43.300 besök i fjol. En enastående utveckling på fem år som man inte får glömma bort! Jag är stolt och glad över att vi på Astrid Lindgrens Värld var högst delaktiga i den utvecklingen, bland annat genom att vi byggde Paviljongen till Astrid Lindgrens hundraårsdag 2007.

Våra två verksamheter har likartade namn, Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs – men olika inriktning, även om båda utgår från Astrid Lindgrens fantastiska skapande.

På Astrid Lindgrens Värld brukar vi säga att ”här blir sagorna verklighet” – där får sagorna liv igen och man kan möta Pippi, Emil och alla de andra.

Här på Astrid Lindgrens Näs skulle man kunna säga samma sak, fast precis tvärsom: ”Här blev verkligheten till sagor!”

För det var just här som allting började. Det var ju här som Astrid Lindgrens fantasi och skaparkraft kom i gång. Det var här hon hämtade mycket av sin inspiration. det var här hon grundlade sin syn på djur, natur och människor och rättvisa och miljötänkande – det som vi idag försöker föra vidare både på Astrid Lindgrens Värld och här på Astrid Lindgrens Näs.

Avslutningsvis vill jag också ta tillfället i akt att poängtera hur våra två verksamheter kompletterar varandra. Tillsammans bygger vi ett starkt varumärke, inte bara för våra två företag, utan för hela Vimmerby, för vår region och faktiskt för Sverige, en gemensam helhet som har alla förutsättningar att bli hur stor som helst.

Jag är övertygad om att just denna helhet gjorde att regeringen och statliga Tillväxtverket nu pekar ut Vimmerby som en av fem destinationsområden i Sverige som förväntas leda utvecklingen vad gäller turism och internationella besökare.

Astrid Lindgrens Näs har genom sina olika sommarutställningar de här fem åren, satsningen på Lantköket på Näs, planerna på Astrid Lindgrens Trädgårdar som ett par exempel, visat att man tar ansvar och menar allvar med sin roll i att aktivt delta i destinationsutvecklingen i Vimmerby. Nu måste kommunen, Vimmerby handel, boendenäring, restaurangerna och övrigt näringsliv också visa att man vill ta vara på den här chansen. Det kommer att krävas ett större engagemang än tidigare, det kommer att krävas en attitydförändring i Vimmerby som bygger på en inställning att man själv vill utveckla och delta och förstår det, detta är inte något ”som någon annan ska göra” och vi måste sluta använda det uttrycket.

Låt invigningen av den här fina utställningen bli startskottet på vårt gemensamma destinationsarbete!

Och till sist:  Ingrid Vang Nyman har faktiskt aldrig riktigt  fått samma genomslagskraft som andra illustratörer av Astrid Lindgrens böcker och då var hon som sagt den allra första illustratören. Med det sagt känns det alldeles extra roligt att härmed förklara utställningen Ingrid Vang Nyman – Pippi & lite till!” för – invigd!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: