h1

Regionförbundet om Astrid Lindgrens Näs

maj 23, 2012

IDAG PUBLICERAR VIMMERBY Tidning en artikel, skriven av Regionförbundets ordförande Harald Hjalmarsson och kulturberedningens ordförande Linda Fleetwood.

En artikel som innehåller kloka tankar kring kulturens och litteraturens roll. Och som framhäver vikten av vår egen verksamhet här på Astrid Lindgrens Näs.

Här är artikeln i sin helhet:

I dag inleds årets Astrid Lindgren-konferens i Vimmerby, i ett samarbete mellan en rad lokala och nationella aktörer. Konferensen har i år fokus på politik och barnböcker samt politik i barnböcker. Detta är ett bra exempel på hur man med hjälp av länets kulturarv kan belysa frågeställningar som är aktuella i dagens samhälle.

Kultur är en central utvecklingsfaktor och drivkraft för Kalmar län. Den stärker länets attraktivitet och konkurrenskraft, bidrar till personlig, social och ekonomisk samhällsutveckling och ökar människors välbefinnande. Den är också nödvändig för det livslånga lärandet och för ökad demokratisk delaktighet. Vi har en omfattande kraft och bredd i länets kulturliv. Här ryms en stor andel av den svenska besöksnäringens mest kända kulturella varumärken, ett av dessa är Astrid Lindgren.

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby – som är en av de samverkande arrangörerna till konferensen som öppnar idag –  har på bara fyra år etablerat sig som ett välkänt och viktigt kultur- och utbildningscentrum för litteratur, bild, konst och svensk samtidshitoria, med utgångspunkt i Astrid Lindgrens litterära och samhälleliga betydelse. Linnéuniversitetet har förlagt en av sina skapande utbildningar, Att skriva barnlitteratur, till Astrid Lindgrens Näs och planer finns på ett utökat samarbete.

Astrid Lindgrens Näs har samtidigt blivit ett viktigt besöksmål med en åretruntverksamhet som lockar ett ökat antal besökare och turister varje år. Verksamheten belyser nutida frågeställningar och konstnärliga uttryck, med utgångspunkt från de allmänna ämnen och teman som Astrid Lindgren aktualiserade, men visar förstås också upp Lindgrens gärning i sin helhet.

Årets konferens belyser viktiga frågor inom läsandet och skrivandet för, om och med barn och unga. Att bli en läsande och skrivande människa är en viktig milstolpe i barns utveckling. Det handlar om att lära sig läsa så att man förstår vad man läser och skriva så att andra förstår vad man skriver, men det är inte allt. Läsandet och skrivandet öppnar också för nya möjligheter att se på och påverka sitt eget liv och andras. Att få uttrycka sig och ta del av andras skapande ökar förståelsen av sig själv och av omvärlden. Det bidrar till reflektion och kritiskt tänkande. Att lära känna kulturarvet och förstå historiska sammanhang stärker identiteten och ger perspektiv på tillvaron.

Barn och unga är en prioriterad grupp i länets utveckling. I länets regionala utvecklingsstrategi och kulturplan betonas vikten av att de närmaste åren öka delaktigheten bland barn och unga i länet. Det är också något OECD lyfter i sina rekommendationer för länet. Skapande och deltagande i kultur ska vara tillgängligt för barn och unga. Det ska ske på deras villkor och utifrån deras förutsättningar. Den utveckling som finns på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby är ett viktigt steg på vägen.

Regionförbundet i Kalmar län

Linda Fleetwood
Ordförande kulturberedningen

Harald Hjalmarsson
Ordförande Regionförbundets styrelse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: