h1

Att odla sin trädgård…

maj 11, 2012

MAJ MÅNAD ÄR en av de vackraste här på Astrid Lindgrens Näs.

Det är lätt att i fantasin backa tillbaka hundra år och föreställa sig den då femåriga jäntan Astrid Ericsson fritt skala omkring genom grönskan här, i ett lyckorus över vårvärmen och allt sprittande liv!

I morse samlades vår lilla personalskara i just den trädgården för att ta några gemensamma nappatag med allt som växer: rabattblommor, gräsmattor, algerna i skulpturgruppen Källa Astrid, humlen och murgrönan, rosorna, lavendeln, hängpilarna och allt vad det är.

Och nej, vi har ingen trädgårdsmästare, om nu någon undrar. Vi får rycka in själva.

Egentligen vore det förstås en självklarhet att Vimmerbys stolta kulturcentrum, som vilar så på Astrid Lindgrens namn och renommé, skulle ha minst en trädgårdsmästare anställd under växtsäsongen, som med kunskap och känsla kunde sköta om och förhöja detta besöksmål.

Men de anslag vi som kommunalt bolag har till verksamheten räcker helt enkelt inte till det.

Jag är därför glad och stolt över att ha en så hängiven, lojal och arbetsglad personalstyrka. Styrkan är liten, men ack så god! Initiativet till en gemensam trädgårdsförmiddag kommer från personalen, och bottnar i en verkligt stark känsla för arbetsplatsen, och en stolthet och glädje över att få arbeta så nära det Astrid Lindgrenska.

Jag kan bara hoppas att våra ägare – det vill säga Vimmerby kommuns politiker – fullt ut förstår och uppskattar den positiva resurs som finns i personalen på Astrid Lindgrens Näs och i verksamheten och anläggningen som sådan.

Ibland kan jag själv känna lite grand som Voltaires Candide, som till slut tröttnar på pratmakaren och magistern Pangloss´ ständiga tjat om att allt visst är bra och att vi lever i den bästa av världar.  ”Jaja, det är väl talat” säger Candide, ”men låt oss nu odla vår trädgård”.

Det har vi verkligen gjort idag och det kommer vi att fortsätta med i framtiden också, inte minst genom det nya projektet Astrid Lindgrens Trädgårdar.

Sen kan man förstås uttrycka det som vår tekniker Tobbe Persson gjorde tidigare idag, när han skådade ut över arbetskamraterna som idogt låg på knä och rensade i rabatterna: ”Aldrig har väl den här trädgården haft så många häckar…” 

Bilderna från ovan till nedan (klicka på bilden om du vill se den i större format): 

Anna-Lena Nilsson och Maria Tunek i långa rabatten; Tobbe Persson rengör Berit Lindfeldts skulpturgrupp Källa Astrid; Kajsa Holst på väg att plantera; den lilla men fenomenala personalgruppen (Maria, Anna-Lena, Anneli, Kajsa, Charlotta, Tobbe) vilar ett kort tag vid källan; Maria Tunek och Tobbe Persson avslutar med ett styltigt test.       

Annonser

One comment

  1. Som jeg gleder meg til å se! Om en drøy uke er jeg der med mine studenter fra Universitetet i Agder :-).Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: