h1

Maria gästbloggar: Maurice Sendak död

maj 9, 2012

IGÅR NÅDDES VI av budet att Maurice Sendak avlidit i en ålder av 83 år. Maurice har illustrerat 108 böcker och var den förste som fick motta det då nyinstiftade stora litteraturpriset Astrid Lindgren Memorial Award 2003, tillsammans med Christine Nöstlinger.

Vår bibliotekarie Maria Tunek skriver här om sin upplevelse av Maurice Sendaks skapelser:

Maurice Sendak konst drabbade mig när jag första gången läste ”Where the Wild Things Are”. På svenska har boken titeln ”Till vildingarnas land”, men jag läste den alltså på engelska.

Det är en fantastisk bok om ett tillstånd, en bok som säkerligen drabbar alla med sina bilder av bestar med huggständer och rullande ögon. De kanske verkar skrämmande först men när man läser boken så inser man att det är pojken Max som styr dem, han är deras kung.

När jag varit bekant med Maurice Sendaks verk i några år fick jag reda på att han och jag har en gemensam favorit bland de amerikanska diktarna, Emily Dickinson. Sendak lär ha sagt att hennes dikter gjorde honom lugn och insiktsfull. Kanske är det diktläsning som gjort att texten i hans bok om Max vilda tillstånd är så rytmiskt bra?  

Vill man se exempel på Maurice illustrationskonst i original – hellre än i böcker – beger man sig till Rosenbach Museum & Library i Philadelphia. OM man vill börja med att läsa hans böcker beger man sig till närmsta bibliotek!

Maria Tunek

Mer om Maurice Sendak: ALMA-prisets presentation, DN, DN2, SvD

Och ett Youtube-klipp med Maurice Sendak hittar du om du klickar här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: