h1

Kultursnack enligt Eric

maj 4, 2012

EN AV DE bloggar jag gärna puffar för skrivs av Eric Sjöström, chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm.

Nu har han varit på Svensk Scenkonsts branschdagar i Jönköping och talat kulturfrågor. Fyra citat därifrån hämtar jag från Erics blogg:

  1. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth uppmanade kulturaktörer att engagera sig politiskt, för att vara en stark röst där besluten tas.
  2. Konserthusets Stefan Forsberg påpekade att politiker ofta glömmer bort kärnverksamheten i våra kulturinstitutioner – man gillar projekt och nya satsningar, men satsar inte på den vanliga, dagliga verksamheten.
  3. Ett formulerat uppdrag, en fast verksamhet och offentlig subvention, det är grunderna för en kulturinstitution sen Molieres dagar, redogjorde litteraturvetaren Per Arne Tjäder. 
  4. Politikern Lars Nordström från Västra Götaland påtalade att politiker bör höja anslagen med 5% varje år för att det ska bli en framgångsrik kulturverksamhet för att klara pris- och löneökningar och lite till.

Fyra citat kring ämnen som jag ofta tänker på i vår egen verksamhet, där vi under vår femåriga verksamhet exempelvis inte har fått något som helst höjt anslag, trots ständiga pris- och löneökningar.   

Vi jobbar på, trots det, och försöker – med framgång! – hitta både andra intäkter och nya utvecklingsprojekt. Och vårt uppdrag blir bara större och större.

Men i längden blir det förstås ohållbart att just en profilerad kulturinstitution som Astrid Lindgrens Näs sätts på undantag och hårdför bantningsdiet.

Ibland kan jag likna det vid en kommunal simhall, där man nöjer sig med en decimeters vattendjup och dessutom vägrar kompensera för avdunstningen.

Apropå vatten – i morgon är det förresten Globträdsdag på Astrid Lindgrens Näs. Då ska sockerdricksträdet vattnas! Välkomna!

Bilden ovan är tagen på Eric Sjöströms kontor, där han har lyckan att härbärgera skulpturen ”Fågelskrämma” av umeåkonstnären Johan Söderberg. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: