h1

Proggiga barnböcker på konferensen

maj 1, 2012

SKA VI SKRATTA eller förfasa oss när vi tittar tillbaka på den våg av mer eller mindre ”politiska” barnböcker som producerades på 1970-talet i Sverige?  

Eller ska vi rentav sakna den, eller åtminstone delar av den?

Böcker om Vietnam, om hur man bajsar eller om hur hårt mamma jobbar på fabriken var lätta att få tag i för fyrtio år sedan. Det är idag ganska lätt att le åt de överpedagogiska och hårdvinklade ”programskrifter” som försökte dra in barnen i en praktisk och politisk vuxenvärld.  

Men kanske har bra barnböcker alltid haft en politisk undertext?

Madicken hade exempelvis en klar blick för orättvisor, och hon har fått låna ut underrubriken till årets Astrid Lindgren-konferens i Vimmerby: ”Till en del folk kommer jultomten och till en del bara fattigvården”.

Konferensen äger rum 24-25 maj, med en rad spännande föreläsare på temat ”Om politik och barnböcker & politik i barnböcker”. Plus en skojig och god middag på Astrid Lindgrens Näs.

Hur Astrid Lindgren förhöll sig blir förstås ett av konferensen ämnen. Hennes eget politiska och sociala engagemang var bokstavligen gränslöst och Lena Törnqvist visar hur det avspeglas i hennes verk. Att Astrid kom från en engagerad familj ska hennes dotter Karin Nyman och brorsdotter Gunvor Runström berätta mer om.

Övriga föreläsare är författaren och debattören Nina Björk, illustratören Gunna Grähs, författarna Gunilla Lundgren och Åsa Anderberg Strollo, chefen för Svenska barnboksinstitutet Jan Hansson och kulturarbetaren och före detta proggbarnet Kalle Lind.

Och som kryddan i anrättningen avslutas Astrid Lindgren-konferensen med en exklusiv föreläsning – utanför ämnet, får man förmoda – av årets ALMA-pristagare Guus Kuijer.

Anmälan till konferensen är fortfarande öppen – gör din anmälan via den här länken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: