h1

Provsmaka gratis skräpmat!

mars 30, 2012

FÖR EN GÅNGS skull blir det okej att äta riktig ”skräpmat” – och den är dessutom gratis! Här kan du se när Maria Tunek, Ann och Emma Sellbrink packar upp all kasserad mat som i morgon kommer att smaka smaskens!

Lördag 31 mars blir en stor familjedag på Astrid Lindgrens Näs, där allt kommer att kretsa kring mat och frågan om ”vad är det egentligenvi äter?” En av huvudpunkterna blir alltså ”sop-köket”, som sätter fokus på hur mycket mat vi egentligen slänger i onödan.

Dagen börjar redan klockan 11.00 med att den inspirerande författaren och odlaren Maja Söderberg håller en föreläsning (gratis) om klimatsmart mat och odling året om. Maja är författare till Sju årstider i Majas kök och Majas klimatmat. Maja är utbildad i resursbevarande försörjning med fokus på mat. Hon och hennes familj bor i ett litet torp i Småland där de nu gör sitt bästa för att förvandla gräsmattan till grönsaksland och anpassa boendet till naturens kretslopp.

Därefter kan man lyssna på föredrag och panelsamtal om tillsatser i maten, om hur man producerar griskött, potatis, ägg och grödor på ett hållbart och naturvänligt sätt och om erfarenheterna av det omdiskuterade kylmatssystemet i Vimmerby.

Den unge entreprenören Jonas Djurstedt berättar om företaget Lyckliga Hönor, som med hjälp av återinvestering av vinsten i det egna etiska företaget skapat ett äggproduktionsföretag utan gränser.

Och samtidigt kan man titta på några djur som de olika producenterna tar med sig till Näs i morgon. Och en odlarskola för alla barn anordnar vi också under eftermiddagen!     

I en liten utställning backar vi tillbaka i tiden och påminner om att Astrid Lindgren var en av föregångarna när det gäller kampen för bättre mat och mot vanvård av djur. Vad har egentligen hänt sedan Astrid slog larm?  

På bilden här intill sätter vår utställningsproducent Anneli Karlsson upp en av de braskande löpsedlar som skapade debatt i Sverige då.

Välkommen i morgon, lördag 31 mars. Vi börjar 11.00 och håller på fram till kl 15.00.

Annonser

One comment

  1. Vilket fantastiskt bra initiativ! Så synd jag inte kan komma. Är i skåne och tar hand om gården. (häädtar, får, lamm och höns) samt en av döttrarna.
    Lycka till med dagen!
    NmKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: