h1

Axel och Victoria – en kärlekssaga

februari 23, 2012

JAG HOPPAS ATT många besökare hittar till vår fina utställning om Axel Munthe. Och jag hoppas att många ser Byteaterns föreställning Lockfågeln, med Munthe som huvudroll!

Axel Munthe är en av de två världsberömda författare som haft sin barndom i lilla Vimmerby. Det är lustigt att tänka sig att båda två dessutom hade stort inflytande över makthavarna i Sverige – Axel över kungamakten och Astrid över regeringsmakten!

I går öppnade vi vår utställning i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs, där man för en tjugolapp får både utställning och en fin och informativ skrift om Axel Munthe. Väl värt pengarna!

Maria Agestam (bilden nedan), som är ansvarig för kultur och design på Regionförbundet i Kalmar, invigningstalade – tillsammans med Lars Sonnesjö från Byteatern – och framhöll den här utställningen som ett utmärkt samarbete mellan flera kommuner och institutioner. Regionförbundet har bland annat varit medfinansiär när utställningen skapades i Oskarshamn.

Lars Sonnesjö har närmast blivit Axel Munthe-expert och spelade huvudrollen i Byteaterns uppsättning av Lockfågeln, som spelades inför utsålt hus på Folkhögskolan i Vimmerby igår kväll (bilden ovan). Lars har dessutom själv skrivit pjäsen, som var ett utmärkt och fängslande kammarspel mellan Axel Munthe och dåvarande drottning Victoria (spelad av Susanne Gunnersen) – en dramatisk och tät kärlekshistoria ur verkligheten.

Pjäsens spelas vidare under våren och har ni inte sett den ska ni absolut försöka pricka in några av föreställningarna – spelschemat finns här.

Idag skriver också Vimmerby Tidning om Axel Munthe och vår utställning, som är öppen onsdag-söndag fram till 9 april.

Annonser

One comment

  1. Hej! Ett komplett spelschema finns här: http://byteatern.se/forestallningar/lockfageln/lockfageln-spelschema

    Länken ovan visar bara försäljning till föreställningarna i Kalmar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: