h1

Destinationen Vimmerby tar sats igen

februari 21, 2012

SOM JAG RAPPORTERADE häromdagen så har vi äntligen haft första sittningen med den styrgrupp som skall driva på arbetet med att förädla det redan fina besöksmålet Vimmerby. Det känns stimulerande, viktigt och kul!

Det är är andra steget i det ”destinationsarbete” som påbörjades förra året i och med den stora och välbesökta samlingen på Hotell Ronja. Över hundra personer från en mängd företag, föreningar och myndigheter strålade samman och pekade ut vad som kan bli framgångsfaktorerna för Vimmerby i framtiden.

Enigheten är stor om att nycklarna handlar om en gemensam standardhöjning, ett ännu bättre bemötande gentemot de som reser hit och en satsning på att göra stan vackrare, mer tillgänglig och händelserik för både turister, andra besökare och – inte minst – medborgare. Enigheten var också stor om att Astrid Lindgren är vår allra största magnet.

Nu har vi alltså tagit ny sats. Just nu letar vi ett datum i april för ett nytt stormöte i Vimmerby kring frågorna om hur vi ska kunna utvecklas och skapa tillväxt genom att locka fler besökare. Samtidigt funderar vi över en hel del andra åtgärder för att ”implementera” den turiststrategi som redan är antagen. Jag kommer att återkomma ofta till detta under året.

Vi som sitter i styrgruppen är för närvarande den nye näringslivschefen Patrik Kinnbom, turistbyråns vd Ulf Berg, projektledaren Christian Gustavsson, kulturförvaltningens chef Anders Eriksson och så jag själv. Den som har idéer och synpunkter får gärna höra av sig till någon av oss, t ex via den här bloggen.

Häromdagen såg jag tillbaka på vad jag skrev i februari 2010, alltså för två år sedan. Då var det apropå att Ystad gjort en rejäl satsning på Kurt Wallander-turism. Så här skrev jag då om Vimmerby, och jag tycker nog det gäller fortfarande:

”Alla vet nog innerst inne att Vimmerby har speciella förutsättningar att växa. Vi kan bli en mer välmående och roligare kommun att leva i tack vare de turister som kommer hit för att uppleva Astrid Lindgrens figurer och miljöer.  De besöker Astrid Lindgrens Näs, naturligtvis också  Astrid Lindgrens Värld och de vill gärna få en genuin upplevelse inne i stan. De njuter av  den vackra landsbygden utanför tätorten.

Det slår mig att vi naturligtvis borde vara ännu mer konsekventa och gästfria i vårt mottagande av alla besökare.  Det har vi själva oerhört gott av. Det är ingen tvekan om att besöksnäringen, i alla dess delar, bär på nycklarna till kommunens framtida utveckling, både vad gäller ekonomi och livsglädje!

För mig är det svårbegripligt att någon vimmerbybo kan vara “trött på Astrid Lindgren” och att det finns krafter i stan som anser att “det räcker nu”, som inte vill ta tillvara de möjligheter till positiv utveckling som uppmärksamheten kring Astrid Lindgrens författarskap innebär. De finns tyvärr, även om jag tror att de i rask takt blir färre och färre.

I Ystad har man förstått hur vinstlotten ser ut. Jag har en känsla av att vi i Vimmerby skulle kunna nå ännu längre genom att få med alla kommunens delar i en varsam och skicklig utveckling av de möjligheter som Astrid har gett oss.

Tänk om vi i kulturlivet, näringslivet, politiken, stadsplaneringen, skolvärlden och inte minst bland allmänheten, blev överens om att en utveckling av vår stad som besöksmål genom kulturturism är en av de bästa vägarna in i framtiden?

Tänk om vi skulle börja samverka på allvar, även om det kostar en del, för att göra Vimmerby till en mönsterkommun vad gäller värdskap och gästfrihet? Tänk om vi alla gemensamt skulle bestämma oss för att allt det vi gör för att locka fler besökare, det gör vi också för oss själva!

Vägen till framtiden stavas  kultur  för de kommuner och platser (Ystad, Vimmerby, Odense, Fårö, Stratford upon Aven, m fl) som har haft turen och förmånen att förknippas med världsberömda personer och figurer. Det är i alla fall jag övertygad om.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: