h1

Munthe flyttar in

februari 20, 2012

NU ÄR DET dags för ombyggnad i Paviljongen igen – idag började vi bygga för ingen mindre än Axel Munthe. Så här följer därför tre snabba frågor till vår producent Anneli Karlsson (bilden):

1. Vad har Axel Munthe med Astrid Lindgren att göra?

– Astrid Lindgren och Axel Munthe är två stora världskändisar och bästsäljande författare, som båda haft sin barndom just här i Vimmerby.

2. Vem var Axel Munthe?

Han föddes i Oskarshamn 1857, tillbringade en del av sin barndom i Vimmerby och blev i vuxen ålder läkare och kunglig livmedikus och fick en väldigt nära relation till den svenska drottningen Victoria.

– Han bosatte sig på Capri, där han uppförde den berömda villan San Michele. Hans Boken om San Michele blev faktiskt en internationell succé och är en av de mest spridda svenska böckerna någonsin.

3. Varför ska man se utställningen om Axel Munthe?

 – För att man är nyfiken! Och för att Axel Munthe var en viktig person i sin tid och för att det här är en jättefin utställning!

 – Det häftiga med Munthe är att han på många sätt framstår som en nytänkare, en man med stor öppenhet och humanism. Precis som Astrid Lindgren såg han kopplingen mellan hur vi beter oss mot djuren och hur vi är som människor. Han är väldigt spännande och på sitt sätt modern.

Utställningen – som är producerad av Oskarshamns kommun – slår upp portarna på onsdag, den 22 februari klockan 12.00, och pågår till 9 april i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs. Entré: 20 kronor (vilket inkluderar en fin skrift om Axel Munthe).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: