h1

En krans för Astrid

januari 28, 2012

IDAG HAR VI på Astrid Lindgrens Näs hedrat Astrid Lindgrens minne, på dagen tio år efter att hon gick bort. Tänk att det redan är tio år och tänk att det känns som om hon fortfarande finns mitt ibland oss!

Jag och Mikael Ahlerup (till vänster på bilden), vd för Astrid Lindgrens Värld, lade ner två vackra kransar som en hälsning från våra företag. En timme senare gästades vi av den välkände författaren och barnläkaren Lars H Gustafsson, som talade klokt och inspirerande om barns situation idag och i framtiden.

I den djupa snön runt Astrid Lindgrens familjegrav syntes att många människor varit där under förmiddagen och en lykta samt några fina vårblommor hade placerats intill Astrids enkla och vackra gravsten.

Lars H Gustafsson var med vid graven och lade ner en fin röd ros. Han träffade Astrid redan på 1970-talet, bland annat i samband med den diskussion om barns rättigheter och barnaga som blossade upp då. Talet ”Aldrig våld!”, som vi idag ger ut i nytryck i samarbete med Astrid Lindgrens familj, handlar precis om det.

Filmsalen på Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs var nästan fullsatt, när jag och Lars samtalade om hur barn har haft det och har det idag. Lars sa många kloka saker om barn och våld, men framförallt pekade han på vuxnas ansvar. ”Det är vuxna som slåss och som visar barnen att våld kan förekomma” sa han bland annat.

Även i alla sådana diskussioner och samtal kring barns rättigheter och situation så lever Astrid Lindgrens tankar vidare. Och den som vill köpa Astrids bok ”Aldrig våld!” kan från och med idag göra det via Astrid Lindgrens Näs hemsida – klicka här!

Lars H Gustafsson skriver en läsvärd blogg som du hittar här.

Annonser

One comment

  1. […] Tillägg 29/1: Kjell Åke Hansson har skrivit fint om dagen i Vimmerby på sin blogg.  […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: