h1

Gott Nytt År!

december 31, 2011

DE SISTA SKÄLVANDE minuterna av år 2011 kan vi blicka tillbaka på ett oerhört spännande år för oss på Astrid Lindgrens Näs.

Vi har ökat våra publiksiffror med över trettio procent (i år har vi haft mer än 42 000 besök!). På intäktssidan har vi slagit nya rekord och framförallt – vi kan se tillbaka på en rad roliga, nyttiga och härliga arrangemang!

Fotoutställningen med lokalfotografen Janne Strömstens bilder. ALMA-prisets tillkännagivande i mars. Den fenomenale och oerhört trevlige pristagaren Shaun Tans besök på Näs i juni.

Samarbetet med Kulturskolan kring föreställningen ”En natt i maj” några sena kvällar bakom Boa. Vår mest besökta sommarutställning någonsin, ”Pettson, Findus och många fler” med en mängd teckningar och målningar av konstnären och illustratören Sven Nordqvist. Vår författarkvällar, som varit välbesökta och intressanta, med Bokens Dag i oktober som kronan på verket.

”Strategidagen” i oktober, då bland annat IKEA:s vd Thomas Carlzon utbrast att ”Det är ju det här, Astrid Lindgrens näs, ni ska satsa på i Vimmerby!”. Vår julmarknad ”Hantverksdagar på Näs” i början av december, som lockade dubbelt så många hantverkare och besökare som i fjol.

Med mycket, mycket mer smått och stort, förstås.

Glädjande är att Astrid Lindgrens Näs i större och större utsträckning blir den mötesplats som vi vill för vimmerbybor, regionen och för tillresande. En mötesplats där skolbarn och lärare kan möta nya tankar, kunskaper och utmaningar, en mötesplats och ett forum där idéer uppstår, kontakter knyts och verksamheter utvecklas.

Inför 2012 påbörjas på allvar ett nytt, vassare destinationsarbete i Vimmerby, där vi hoppas kunna spela en stor roll. Vi tar också ett nytt steg som besöksmål, i och med att Låxbo Lantkök öppnar den nya restauranten ”Lantköket på Näs” den förste mars – en stor händelse för hela Vimmerby som småländsk matstad! Och vi kan utlova fortsatt utställningsverksamhet och programverksamhet året om!

Den 28 januari 2012 är det 10 år sedan Astrid Lindgren gick bort. Trots att det gått så många år, är hon fortfarande här, mitt ibland oss hela tiden, på ett sätt som nästan ingen annan svensk konstnärlig skapare är. Det är alldeles enastående och är uppfordrande för oss alla som bor i Vimmerby kommun, ja faktiskt för hela nationen.

För Vimmerby är det viktigt att fortsätta strävandena med att bygga upp Astrid Lindgrens Näs, både för att kommunen därmed får en alldeles unik arena och för att den kompletta bilden av Astrid Lindgrens betydande författarskap och gärning ska kunna visas i framtiden.

För var ska egentligen diskussionen om barnkultur, författarskap och Astrid Lindgrens arv äga rum – om inte i Vimmerby?

 Gott Nytt År!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: