h1

Karlsson, opera och Astrid Lindgrens storhet

december 16, 2011

DAGENS NYHETER BJUDER idag på ett helt uppslag om Astrid Lindgren, med anledning av den nya operan (!) Karlsson på Taket, som har premiär på Malmö Opera i morgon.

Läs gärna min gamle kollega Marcus Boldemanns artikel om tonsättaren Thomas Lindahl, som skrivit musiken till Karlsson-operan. Hur förhåller sig en nutida tonsättare till gamla traditioner? Det ska bli spännande att höra!

Läs också DN:s musikkritiker Martin Nyströms fina genomgång av hur Astrid Lindgren och hennes texter har samverkat med musiker och komponister. Han skriver insiktsfullt om Georg Riedels geniala musikskapande och om hur Astrid påverkade hans komponerande. ”En musik som bitvis tillhör det mest lyrsikt finstämda och raffinerade som finns inom svensk viskonst” kallar Martin Nyström det.

Astrid Lindgrens betydelse för vårt svenska kulturarv är fortfarande enormt. DN-artikeln visar det. Operauppsättningen i Malmö visar det. Astrid Lindgren i olika tappningar är en svensk klassiker, på samma sätt som Shakespeare är en engelsk och HC Andersen en dansk. Tidlösa kostnärer som har något att berätta för varje ny generation.

Tänk vilken förmån det är att vi i lilla Vimmerby har möjligheten – och får äran! – att arbeta vidare med Astrid Lindgrens skapelser och livsgärning, och därigenom profilera vår kommun. Det är värt mycket!

Dagens Nyheter, Dagens Nyheter 2Malmö-Operans sida om Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: