h1

Dagens donation: Astrids brev

november 8, 2011

SAKTA MEN SÄKERT bygger vi vidare på vårt uppdrag att bli ett samlande  kunskapscenter om Astrid Lindgren.

Häromdagen fick vi en mycket generös och viktig donation i form av en brevsamling med brev till och från Astrid, som nu har införlivats i våra samlingar.

Donationen gavs till oss av Dag Lennartsson, som är född i Vimmerby och släkt på håll med Astrid Lindgren.

”Min farmor Ida var syster med Astrids mamma Hanna”, berättar Dag när han överräckte brevsamlingen, där det äldsta brevet är från 1963 och det yngsta skrivet bara några år innan Astrids bortgång (då hennes sekreterare Kerstin Kvint skötte korrespondensen).

Förre bankdirektören Dag Lennartsson håller understundom föredrag om Astrid Lindgren, men också om whisky. De Astrid-brev vi nu fått i donation innehåller bland annat en hel del fakta om Astrids släktförhållanden bakåt i tiden.

Vårt Astrid Lindgren-arkiv har därmed fått ett värdefullt tillskott. För oss är det förstås väsentligt att samla så mycket originalmaterial som möjligt som har bäring på Astrid Lindgren, framförallt för att i framtiden kunna tillgängliggöra det för forskningsändamål.

Vi tar naturligtvis gärna emot fler donationer. Vårt arkiv uppfyller Riksantikvarieämbetets krav och än finns det mycket plats kvar. Personliga brev och anteckningar är alltid av stort, framtida historiskt värde och vi hjälper förstås till så att donatorerna får goda kopior på allt donerat material.

Du som eventuellt har brev till och från Astrid Lindgren i din ägo får gärna ta kontakt med oss. Mejla mig gärna direkt eller slå en signal (e-post: kjell-ake.hansson@vimmerby.se eller ring 0492-76 95 86).

På bilden syns donatorn Dag Lennartsson med sin fru Gunnel och en del av Astrids brev. Vi riktar förstås ett varmt och stort tack till de båda!  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: