h1

Strategiska samtal

november 1, 2011

FÖRRA VECKAN PRÄGLADES av den heldag med ”strategiska samtal” som hölls här på Astrid Lindgrens Näs – samt förstås av alla höstlovslediga som besökte våra två utställningar.

På bilden ser ni  Anders Szczepanski  från Linköpings universitet veckla in sig i ett intensivt och roligt resonemang om alla de sinnen och färdigheter människan lägger på sig efter hand. För en gångs skull höll Anders till inomhus, utomhuspedagog som han är, men halva dagen tillbringades faktiskt just utomhus.

Bland annat med ett stopp på Båtmansbacken i Vimmerby, där konsulten Johan Graffman berättade om Vimmerbys attraktionskraft, med Astrid Lindgren som ett av de absolut starkaste svenska ”varumärken” som finns ute i världen.

Samtalen under eftermiddagen lockade ett hundratal personer och handlade till stora delar om framtiden.

Hur ska vi i Vimmerby bygga vårt samhälle, vilka värderingar ska ligga i grunden och vilka unika möjligheter har vi?

Svaret var närmast unisont: vi har en diamant i form av Astrid Lindgren! Det självklara behöver sägas om och om igen, men också reflekteras över på nytt.

Det är inte bara så att Astrid Lindgrens Värld och vår egen anläggning drar turister och besökare. Det är dessutom så att de värderingar som Astrid gett så många uttryck för, kan och bör vara vägledande för många saker i framtiden: hur vi bygger staden, vilka näringar vi kan locka hit, vilka normer och värderingar som ska gälla i våra förskolor och skolor. För att nu nämna något.

Thomas Carlzon, IKEA:s VD, var noga med att hålla upp den där diamanten. ”Skit i Astrid Lindgrens Värld” sa han. ”Det är ett lönsamt företag som investerar klokt och rullar på! Vad kommunen och övriga närignslivet ska satsa på och hämta inspiration ur är det här, Astrid Lindgrens Näs, och all den kunskap och äkthet som finns kring det vi kallar varumärket Astrid Lindgren!”

 Thomas – precis som vi andra – menar att den här regionens framtid ligger i att hitta samarbeten kring det småländska kulturarvet, vare sig det handlar om sten, glas, trä, heminredning, möbler eller lantbruk och mat.

Peter Larsson, vd för Sveriges Ingenjörer, formulerade det så här: ”Sverige behöver Vimmerby!” Han ser fantastiska möjligheter, just i vår trakt, att stimulera barns lek, lärande och utveckling. Att få ihop teknik och traditionellt näringsliv med kultur är också en utmaning, som Vimmerby har särskilda förutsättningar att ta sig an.

Visst kan man se Astrid Lindgren som en entreprenör, företagare och innovatör. Det är för övrigt många författare och konstnärer som är just det. Men framförallt är det viktigt att vi vårdar grunden – Astrid Lindgrens författarskap och livsgärning. Det är just hennes eget unika och enastående konstnärskap som måste vara fundamentet i allt vi gör som associerar till Astrid Lindgren.

Så här uttryckte jag det under dagen: ”Astrid Lindgren har gett oss berättelserna om hur det är att vara människa. Hon kommer inte från Glasriket, Möbelriket eller Stenriket – utan från Ordriket! Och vi kan gärna bli Ordbruksdepartementet, som fortsätter berätta om hennes författarskap och gärning. Om en bokstav kan göra så stor skillnad – vad kan då inte litteraturen göra?”

De strategiska samtalen förra veckan leddes av vår styrelseordförande Kristina Alsér, landshövding i Kronobergs län, som är utrustad med en okuvlig vilja att hitta samarbeten över länsgränserna. Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Micael Glennfalk (m), har nappat på hennes idé med strategiska samtal och kommer säkert att bjuda in till liknande möten många gånger framöver.

För just genom samtal, samarbeten och samförstånd sker utveckling. Och vi på Astrid Lindgrens Näs är gärna arenan där framtidsfrågor diskuteras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: