h1

Födde: En app på Näs

oktober 21, 2011

STEG FÖR STEG blir den färdig, den nya iPhone-applikation som tas fram av Linköpings universitet i samarbete med oss på Astrid Lindgrens Näs

Igår och idag testkörs den av ett gäng barn och unga, som med hjälp av appen får sig en dos lokal historia och lite kul upplevelser i vår park och runt Astrid Lindgrens barndomshem.

Än så länge handlar det om en prototyp, som inte finns för nedladdning för allmänheten. Men den visar redan nu på ett fint sätt att skapa ytterligare en upplevelse på Astrid Lindgrens Näs – man kan till exempel kliva upp på barndomshemmets tak och blicka ut över nejden, eller varför inte kliva in i den numera rivna stuga där Astrid för första gången hörde sagor läsas, i Kristins kök.

Allt är förstås virtuellt – man samlar saker under hängbjörken, vid sockerdricksträdet och barndomshemmet. Samtidigt får man en presentation av delar ur Astrid Lindgrens barndom via små fina svartvita filmer.

Jag är själv en hängiven utforskare av olika appar och kan exempelvis just nu rekommendera Fastighetsverkets app ”Sevärt”, som kan laddas ner via Appstore. Jag tar gärna emot tips om andra nedladdningsbara appar, från Sverige och utomlands. Skriv  en rad i kommentarfältet här på bloggen!

Projektet här på Astrid Lindgrens Näs kallas för ”Datorförstärkta landskap” och leds av Mattias Arvola på Institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet. Projektet ingår i verksamheten på Nationellt centrum för utomhuspedagogik (NCU) här i Vimmerby.

På en av bilderna ser ni några av studenterna som arbetar med projektet och som testkört det några dagar nu: Umapathi Tallapragada, Mathilda Andersson och Louisa Rönmark.

En av de som glatt provade appen ser ni också på bild. Aron heter han och är en av våra stamgäster!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: