h1

Kjelle från Kransen

oktober 7, 2011

SÅ ÄR DÅ höstens författarkvällar igång här på Astrid Lindgrens Näs. Igår hade vi glädjen att få lyssna till ett kul och bra samtal mellan författaren Kjell Johansson och förläggaren Svante Weyler.

– Jag har känt Kjelle i många år, sa Svante efteråt. Men ikväll berättade han faktiskt saker som jag aldrig hört förut.

Bland annat avslöjade Kjell Johansson att hans debutverk (Det finns en krog på vägen till varje revolution) lika gärna kunde ha blivit refuserat, till förmån för en annan snarlik bok av en annan ung, förhoppningsfull författare. Först för ett tag sedan fick Kjell redan på vem den andre författaren var – nämligen ingen mindre än ägaren till Carlssons förlag, bokförläggare Tryggve Carlsson!

För övrigt fick vi höra om berättelserna från förorten Midsommarkransen i Stockholm (där LM Ericsons väldiga fabriker låg och där lägenheterna var trånga och många), om hur vilsen både Kjell och hans romanfigurer känner sig efter att ha gjort resan från arbetarklass till välbärgad medelklass.

– Jag tror att varje författare har ett sår någonstans, sa Kjell. Och varje gång vi skriver en bok, så är det som att vi pillar på den där sårskorpan så det börjar blöda igen.

Kjell Johansson – eller Kjelle som han kallas bland vänner – avslöjade ocksåc att han läst allt (!) av poeten Tomas Tranströmer, gårdagens färske nobelpristagare i litteratur.

– En ung person med författardrömmar som inte läst Tranströmer ska låta bli att bli författare, sa Svante Weyler. Det är som om man vill börja skriva symfonier utan att någon gång har lyssnat på Mozart eller Beethoven. Det går helt enkelt inte.

Nu närmast laddar vi alla upp för Bokens Dag den 30 oktober. Redan är nästan hälften av biljetterna slut, så skynda dig om du vill vara säker på en plats! Från och med idag börjar vi i tur och ordning presentera de medverkande författarna på vår hemsida.

Biljetterna köper du på Astrid Lindgrens Näs (öppet onsdag-söndag 11-15) eller på Vimmerby Bibliotek i Stadshuset bakom torget.

Foto: Maria Tunek

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: