h1

Äntligen – Tomas (och Kjell)!

oktober 6, 2011

DET HAR UNDER lång tid bara funnits två svenskar som nämnts som kandidater till Nobelpriset i litteratur – Tomas Tranströmer och Astrid Lindgren.

Och idag fick Tranströmer priset – äntligen! Han är en välkänd och älskad lyriker över hela världen och priset är mer än välförtjänt. Jag gissar att ingen egentligen kommer att kritisera Akademiens val.

Och så har vi då plötsligt en nobelpristagare som alla ”känner till” och som vi kan läsa på hans eget modersmål. Gör det, du som ännu inte mött hans poesi, för den är makalöst vacker, tillgänglig och öppen.

Kanske kan äntligen talet om att Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset klinga av, nu när en annan välkänd svensk fick utmärkelsen. Senast det begav sig var förresten 1974 då Eyvind Johnson och Harry Martinsson delade priset.

En annan litterär händelse, om än i det mindre formatet, äger rum i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs  ikväll. Då får vi besök av författaren Kjell Johansson och hans välkände förläggare Svante Weyler!

Kjell Johansson är aktuell med den hyllade boken Det var inte jag. Många har också läst och tyckt om hans prisbelönta trilogi De utsatta (Huset vid Flon, Sjön utan namn och Rummet under golvet) som skildrar utsatta människor på samhällets skuggsida.   

Ikväll ser vi fram emot ett spännande samtal mellan Kjell Johansson och Svante Weyler. Naturligtvis om Kjell Johanssons romaner, men också förhoppningvis med en stunds resonerande kring den färske Nobelpristagaren Tomas Tranströmer!

Bilden på Tomas Tranströmer har jag lånat från Göteborgs-Posten och fotograf Dan Hansson.

DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, GP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: