h1

Personerna skapar historien

oktober 4, 2011

I GÅR VAR vi på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby värdar för en konferens där deltagarna kom från många av Sveriges personmuseer. Ett väldigt stimulerande möte, med massor av erfarenhetsutbyte och nya tankar.

Riksförbundet Sveriges Museer har en ”underavdelning” för just personmuseer, som faktiskt ökat i antal de senaste åren. Inte så konstigt, eftersom vi i vår tid intresserar oss mycket för individer och vad enskilda människor kan åstadkomma.

– Det starka intresset för biografier och romaner om ”riktiga” människor speglar samma trende som personmuseerna. Det är genom personliga livöden och gärningar som vi bäst förstår vår historia, sa någon på seminariet. Medan andra varnade för en ”kvällstidning-fiering” av enskilda konstnärer och författare, där skandaler och personliga förhållanden blir intressantare än deras målningar och böcker.

Och visst, vi jobbar ju med ”kändisar”. Intresset för en skapande persons privata förhållanden är också legitimt, till en viss gräns. Ofta finns det trots allt en koppling mellan människan och hans/hennes verk som är intressant att belysa. Men att reducera våra kulturpersonligheter till bara skvaller är vi inte särskilt intresserade av.

Att hålla verken levande är dock kanske svårare idag vad gäller exempelvis Verner von Heidenstam än Astrid Lindgren, vars böcker och verk evigt tycks nå en väldigt stor publik. Men hur många vet ens titeln något av Heidenstams verk idag? Hur många vet ens att han fått Nobelpriset i litteratur?

Bland annat därför är det viktigt med personmuseer och kunskapscentra, där arvet förs vidare in i framtiden. Vi var många på seminariet igår som ansåg att det bästa sättet att värna ett konstnärsskap är att utsätta det för dagens tankar och frågeställningar – och inte bara skapa stillastående museer och helgedomar!

Det var trettiotalet deltagare som besökte oss igår, bland annat  från Alfred Nobel-museet i Karlskoga, Hugo Alfvén-gården i Leksand, Birgit Nilssons barndomshem i Västra Karup, Strindbergsmuseet i Stockholm och Linné-museet i Uppsala. Plus många, många fler.

Ibland snuddar också historiens vingslag direkt vid oss, som exempelvis när Zarah Leanders mångåriga sekreterare Brigitte Petterson vältaligt berättade om sitt liv med Zarah – och om hur många besökare fortfarande fixerar sig vid Zarahs tid i Tyskland och tappar bort hennes skådespelar- och sångkarriär! På nedersta bilden botaniserar Brigitte (till höger) tillsammans med Inger Nellie från Zarah Leander-museet i vår butik.

Ofta när det kommer besökare utsocknes ifrån slås vi av hur stark de flesta besökares relation till Astrid Lindgren är. Tänk, vilken förmån det är för oss att få arbeta med ett så viktigt författarskap och person – och tänk, vilken förmån det är för en kommun som Vimmerby att vara så intimt förknippad med något så stort!

PS. På bilderna ovan ser ni i tur och ordning alla nätverkande museimänniskor, sedan några av dem på besök i vår stora Astrid-utställning, därefter en ögonblicksbild på chefen för Strindbergsmuseet i Stockholm, Stefan Bohman, samt en bild utanför Astrids barndomshem, som vår bibliotekarie Maria Tunek visade. Och till sist alltså två glada representanter från Zarah Leander-museet. Vår producent Anneli Karlsson tog bilderna! DS.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: