h1

Samarbeten, möten och Milles

september 8, 2011

ATT HITTA SAMARBETEN är viktigt för institutioner som arbetar med kultur. I början av oktober samlas en skara människor, som alla arbetar med museer med koppling till personer, hos oss på Astrid Lindgrens Näs för en dags konferens om just personmuséer.

Ofta möts vi av likartade problem och möjligheter. Hur gestaltar man en persons konstnärliga gärning? Hur gör man för att skapa aktualitet i en ny tid? Hur långt ifrån personens gärning kan vi sträcka vår verksamhet?

På snabbesök i Stockholm har jag bland annat resonerat om sådant med Millesgårdens VD Onita Wass. På Millesgården planerar man just nu för en stor utställning 2012 med den enastående konstnären och illustratören Ingrid Vang Nyman, framförallt känd för sina illustrationer av Pippi- och Bullerby-böckerna. Det lovar att bli en härlig utställning, med många originalverk och fler sidor av Ingrid Vang Nyman än vad vi är vana vid. Kanske får vi möjlighet att visa den även i Vimmerby framöver.

Men vad har Ingrid Vang Nyman med Carl och Olga Milles att göra, kan man undra? Svaret är givet: de är betydande konstnärer som – på olika vis – förändrat vår syn och skänkt oss sina konstnäriga gärningar och världar.

Millesgården hör till kategorien personmuseer och hör hemma i vårt nätverk. Men begreppet personmuseer ska inte ses som begränsande – vad gäller gestaltningar och museiverksamhet har vi mycket gemensamt med museer och konsthallar överlag. De gemensamma frågorna är kopplade till hur vi aktualiserar ”våra” konstnärers gärningar. Jag tror vi har samma syn på Astrid Lindgrens Näs och på Millesgården: vi ska öka intresset för ”våra” personer genom att ständigt visa på nya sammanhang, ge nya infallsvinklar och parallelliteter.

Därför hör Ingrid Vang Nyman lika mycket hemma hos Milles, som Sven Nordqvist (vår sommarutställning) hör hemma på Astrid Lindgrens Näs.

För övrigt har det snabba stockholmsbesöket också handlat om kvalitetsutveckling av vår museibutik och om möjliga samarbeten med en av de mest spännande högskolorna som finns just nu. Som sagt, samverkan är nödvändigt – inte minst för oss som lever och verkar i glesbygd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: