h1

Almedalen 2 – kultur och tillväxt

juli 11, 2011

SPELAR KULTUREN NÅGON roll för hur en stad utvecklas? Är kultur i sig en tillväxtfaktor? Kan det rentav vara lönsamt för en kommun att satsa extra pengar på kultur?

Just detta var på agendan på ett seminarium i början av Almedals-veckan, anordnat av Svensk Scenkonst i den lilla fina salongen på Länsteatern i Visby. På plats fanns bland andra Rudolf Antoni, ansvarig utredare på Fastighetsägarna, som redovisade Fastighetsägarnas undersökning ”Kultur som tillväxtfaktor – kulturen och staden” om vad som skapar en stads attraktivitet.

– Ingenting säger så mycket om en stad som de människor som lever sina liv där. Vilka de är, deras vanor och attityder, är det som utgör stadens själ och puls, sa Antoni bland annat.

– Speciellt mindre kommuner går nu genom dramatiska förändringar. Nyss var det hantering och förädling av råvaror som var viktigast för tillväxten. Men nu rusar samma kommuner rakt in i K-samhället, där kreativitet, kunskap och kultur är framgångsfaktorerna. De kommuner som har de bästa idéerna blir vinnare i framtiden.

Rudolf Antoni pekade bland annat på att man förr försökte få fabriker och företag att etablera sig på en ort, för att sedan, när fabriken väl var byggd, lockade till sig människorna utifrån. Numera är det tvärtom – jobben följer människorna, det vill säga företagen lockas att etablera sig i dynamiska miljöer, där människor som utstrålar kreativitet, lust och kunskap redan finns .

– Företagen frågar sig tre saker när de värderar en stad eller kommun, sa Antoni. Vad finns där idag? Vilka människor finns där idag och hur tänker de? Och vad är på gång i framtiden?

Städer och kommuner blir mer och mer ”upplevelsecentra”. Många kommuner i landet är redan långt framme och investerar i infrastruktur och verksamheter för att bli attraktiva upplevelseplatser. Tommy Wahlgren, känd Visby-profil, berättade att Gotland satt som mål att bli 65.000 invånare om några år. För att nå det målet måste både Visby och de andra orterna bli mer attraktiva just genom kultur, konst och evenemang, sa Tommy. Dessutom måste gotlänningarna själva börja gå på arrangemang som till exempel Almedalen.

Kort sagt sammanfattades detta seminarium med att kultur i vid mening stimulerar till inflyttning av framförallt högutbildade personer samt att antalet besökare ökar dramatiskt i en stad eller region som satsar på kultur. Det i sin tur innebär att kultur blir drivande i den ekonomiska utvecklingen och därmed måste ges en allt större betydelse i samhällsplaneringen.   

Rudolf Antoni intervjuas här, för den som vill se mer.

Dagens spaning: På plats i Almedalen fanns många lokala politiker från mindre regioner som arbetar intensivt med att formulera en strategi för hur kulturen och de kreativa näringarna ska få en framträdande roll i repskritve orters utveckling. Jag noterar också att detta inte verkar vara en partiskiljande fråga, utan snarare en fråga om kunskap, insikt om kulturens innovativa kraft och kultursyn överhuvudtaget. Tyvärr såg jag inga identifierbara politiker eller tjänstemän från Kalmar län vid de seminarier jag bevistade, men det kan ju ha varit en ren tillfällighet. Det kan faktiskt också ha berott på att ingen var på plats.   

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: