h1

Almedalen 1 – innovation och Polhem

juli 11, 2011

DAGS ATT BLICKA tillbaka på förra veckans intensiva dagar i Visby, där den politikerfestival som kallas Almedalsveckan avhölls. 

NÄR DET ERBJUDS över 1400 seminarier, tal, föreläsningar och workshops, så är det ofrånkomligt att man måste fokusera.

Själv har jag förstås riktat in öron och ögon mot kulturpolitiken och ska försöka förmedla ett antal intryck från veckan som varit här i bloggen.

Många seminarier – ovanligt många, säger veteranerna – har handlat om kultur. Men också om de näraliggande frågorna tillväxt, innovation och entreprenörsskap, skola och utbildning.

Därför började min vistelse i Almedalen med ett kvällsmingel i trädgården hos landshövding Cecilia Schelin Seidegård. Minglet präglades av jubileumsåret Polhem350 (som synes på bilden, där Christopher Polhem själv hälsar välkommen). En rad föreläsare talade om vikten av innovationer och unga entreprenörer, däribland Peter Dröll, chef för EU-kommissionens innovationsenhet, och vår egen styrelseordförande Kristina Alsér, tillika landshövding i Kronobergs län.

Jag fastnade också för det inspirerande anslaget från Jan-Eric Sundström, vice VD AB Volvo, som också talade om att det inte längre duger att se teknikutveckling som en isolerad företeelse – även humaniora, skolfrågor och kultur blir viktiga för morgondagens entreprenörer och innovativa samhälle.

Inte bara vid det här tillfället, utan under hela veckan, mötte jag många aktörer som höll blicken riktad framåt. Det var många framtidsinriktade resonemang och jag tror det beror på att vi befinner oss i en verklig och spännande brytningstid, både i Sverige och i Europa.

Dagens spaning: ”innovation” och ”entreprenörskap” är två begrepp som präglar Almedalsveckan i många seminarier och som också kommer att prägla debatten om framtidens Sverige. Begreppen kommer att vidgas och inte bara – som tidigare – handla om teknik och ingenjörskonst, utan även om kultur och sociala frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: