h1

Turismen skapar jobb

juni 25, 2011

ASTRID LINDGRENS NÄS är numera en viktig del av turismen i Kalmar län och Småland. Hittills den här sommaren har vi positiva siffror och vissa stunder så många besökare att vi har svårt att ta emot alla.

Det är förstås angenäma problem. Men det gör också att vi måste tänka efter hur vi ska rusta oss för framtiden.

Häromdagen kom statistik och prognoser från Tillväxtverket. Där slås fast att turismens exportvärde är drygt femtio procent högre än järn- och stålexporten och mer än dubbelt så hög som värdet av den svenska personbilsexporten.

Omsättningen i besöksnäringen ökade under 2010 med drygt tre procent och uppgår nu till 255 miljarder kronor! Det globala resandet beräknas öka med fem procent varje år fram till 2020.

– Vi har attraktiva resmål samt natur och kultur som i förädlad form är vad både fritids- och affärsresenärer förväntas efterfråga, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet i pressmeddelandet.

”Kultur i förädlad form” är kanske ett nytt begrepp, men det är faktiskt det vi sysslar med på Astrid Lindgrens Näs. Att vår ”turistmagnet” är ett världsunikt författarskap är enormt stimulerande. Vårt erbjudande till människor är att de kan få en fördjupad upplevelse och presentation av Astrid Lindgren. I hennes vackra barndomsmiljö dessutom, som vi så långt vi förmår vårdar och utvecklar.

Den kultur- och kunskapsturism vi bland annat sysslar med är jag övertygad om kommer att växa. Människor vill inte bara koppla av på semestern, utan också ta in nya intryck, uppleva, lära och överraskas. Helt enkelt få med sig ett mervärde hem till vardagslivet.

Jag gissar att Vimmerby om sisådär tio år kommer att locka betydligt fler resenärer och besökare än i dag, just med hjälp av kulturen. Den proffsiga teatern på Astrid Lindgrens Värld, den kvalificerade utställningsverksamhet som vi vill utveckla på Astrid Lindgrens Näs, vår utbyggda trädgård plus alla övriga initiativ som tas av boendeanläggningar, restauranger och butiker – allt det kan sammantaget bli en allt starkare anledning för fler och fler besökare att välja ett längre stopp i just Vimmerby.

Just nu har vi alltså ett läge där branschen har stark tillväxt. Det är just nu som alla i Vimmerby – från kommunala nämnder till privata butiksägare – borde samla sig och på allvar påbörja ett kreativt och konkret arbete kring frågan: ”Hur gör vi besökarnas upplevelse av Vimmerby ännu starkare?”

Annonser

5 kommentarer

  1. På söndag ska jag göra mitt årliga besök på Näs, ska bli så kul, som vanligt!


    • Så kul, Tomas. Jag är tyvärr inte där då, men önskar dig ändå väldigt välkommen förstås!


  2. Tackar! Synd att du inte finns där, hade varit trevligt att träffa en sådan durkdriven VD på ett sådant fint ställe. Men det kommer väl fler tillfällen!


  3. Vi har ju kommit att stanna så länge i Vimmerby under våra semestrar att vi bestämt oss för att faktiskt flytta hit. Drömmen ska besannas! Det låter lovande med stark tillväxt i turistbranschen, och det kommer för oss att bli en spännande vinter där vi ska försöka få alla pusselbitarna att falla på plats inför den kommande flytten. Så istället för att vara turister som ökar besöksnätterna vill vi vara bofasta här, och ta emot de turister som kommer så att de kan få ett lika bra bemötande som vi alltid fått. Som sagt, vi har en spännande tid framför oss!


    • Hej. Men så kul! Hoppas att pusselbitarna verkligen faller på plats, det låter inte helt enkelt att t ex hitta två bra jobb samtidigt – men det kanske har löst sig? Hursomhelst ett gott betyg åt det positiva som händer just nu i byn!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: