h1

Påhälsning av rymdfarare

juni 18, 2011

I GÅR KVÄLL var det premiärvisning av Astrid Lindgrens Världs nya arena Mattis-skogen för 600 speciellt inbjudna. Dramat om Ronja Rövardotter har nu fått en fantastisk spelplats, omsorgsfullt utformad i varje detalj och med den svenska urskogens mystik framhävd på ett oerhört läckert vis.

Den berättarglädje och gästvänlighet som varje anställd på Astrid Lindgrens Värld visar – oavsett om man visar vägen till toaletterna eller har en roll på scenen – är enastående och ett föredöme för varje publikt företag, tycker jag. Vimmerby är att gratulera till en mycket attraktiv anläggning i högsta europeiska klass.

En av VIP-gästerna var Sveriges hittills ende astronaut och rymdfarare, Christer Fuglesang. Och idag hade jag nöjet att visa en del av Astrid Lindgrens Näs för Christer och hans fru Lisa, samt deras värdpar Kristina och Jan Alsér (Kristina är som bekant ordförande i vår styrelse och dessutom landshövding i Kronobergs län).

Och rymdfararen Fuglesang hade minsann inga problem med att uppskatta berättelsen om den jordnära liv som Astrid Lindgren hade i sin barndom här på Näs. Vi hade också turen att bli guidade i Astrids barndomshem av hennes brorsdotter Barbro Alvtegen, som själv har växt upp på Näs tillsammans med Astrids föräldrar och bror. Barbro är vår allra bästa guide – eftersom hon själv verkligen var med –  och berättade livfullt och roligt om Astrid Lindgrens liv här på Näs.

Christer Fuglesang är förresten själv barnboksförfattare. Eller ”amatörbarnboksförfattare” som han skrev i vår gästbok, kanske något ödmjuk och tagen av det han nyss upplevt av Astrid Lindgrens skapande. Hans bok heter Rymdresan – Markus och Marianas äventyr med farbror Albert. Och ja, ni förstår själva vad den handlar om. En ny barnbok kommer ut i höst, så vi hoppas givetvis på ett Fuglesangskt författarbesök så småningom.

Christer Fuglesang är partikelfysiker i botten, forskare och rymdfarare. Jag tycker personligen det är oerhört spännande med korsbefruktning mellan teknik, fysik och kultur/berättande – och jag tror också att nyckeln till lösningen av många framtida problem ligger i att man lyckas kombinera både humanismen, kulturen och ingenjörskonsten/tekniken.

Nå, under alla förhållanden hade vi en mycket fin stund inne i Astrid Lindgrens bevarade barndomshem. Och, som sagt, även en rymdfarare fascineras av det mycket jordnära.

På bilden, som är tagen framför Astrid Lindgrens barndomshem, ser ni fr v Jan Alsér, Kristina Alsér, Barbro Alvtegen, jag själv (sittandes), Lisa Fuglesang och Christer Fugelsang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: