h1

Här är Kristina Alsérs tal

juni 13, 2011

PÅ ALLMÄN BEGÄRAN publicerar jag här det invigningstal som landshövding Kristina Alsér höll igår i samband med invigningen av vår sommarutställning Pettson och Findus och många fler!

Ett par hundra besökare kunde vi glädjas åt de första timmarna efter att vi öppnat. Flera har framfört att de skulle vilja läsa Kristinas tal igen, så därför kommer det här:

Kära vänner. Det är en ära att få inviga årets sommarutställning på Astrid Lindgren Näs och jag är glad att Kjell Åke tidigt frågade om jag hade möjlighet att vara i Vimmerby idag. Den här årstiden är helgerna ofta tidigt fulltecknade och just idag borde jag varit i Växjö Domkyrka. Men tack vare Kjell Åkes framsynthet har Sven Nordqvist, Pettson och Astrid Lindgrens Näs konkurrerat ut invigningen av biskop Jan-Olof Johanssons nya kräkla.

De flesta känner till att jag är landshövding i Kronobergs län och de flesta vet att landshövdingar klipper band och bor i fina residens. Kanske inte lika välbekant är att landshövdingen också är myndighetschef och ansvarig för verksamheten på länets länsstyrelse. Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm och ansvarar för ett trettiotal olika politikområden, däribland kulturmiljöfrågor. Av vår tidigare länsantikvarie har lärt mig hur viktiga årsringarna är och av vår nuvarande hur viktigt det är att historien inte bara bevaras utan utvecklas och blir en del av framtiden.

Därför är jag är glad och stolt att vi som är engagerade i Näs får möjlighet att både förvalta årsringen som Astrid Lindgren står för och bidra till att utveckla detta unika kulturarv.

När Astrid Lindgrens Näs invigdes 2007 var jag och många med mig uppfyllda av en overklig känsla. Vimmerby förärade sin älskade Astrid ett landmärke, en fantastisk och unik arena där hennes värden, hennes berättelser, hennes humanism fick en scen – en plats där dåtid möter nutid och nutid möter framtid.

Då – för fyra år sedan  – tog Vimmerby ett avgörande steg in i framtiden. Ett steg vi i framtiden kommer att vara både stolta och oerhört tacksamma för att vi tog. Ett steg som många av landets övriga 289 kommuner är riktigt avundsjuka på!

Astrid en förebild

Astrid Lindgren är en förebild för många – genom hela livet hade hon barnets perspektiv och värnade barns rätt till lek och fantasi. Ja, hon värnade även gamla tanters rätt till lek. Att förvalta och utveckla det hon stod för är Astrid Lindgrens Näs uppdrag.

Och idag när humanism, innovation och entreprenörskap står högt upp på agendan både regionalt, nationellt och internationellt är Astrids gärningar mer aktuella än någonsin.

 Näs och utställningen här minner inte bara om en tid som varit. Här har en ny och modern mötesplats vuxit fram och kanske också en lekplats, inte bara för barn.

”Barn måste få mer utrymme för fri lek och möjlighet att utveckla sin fantasi och påhittighet. Det är bara så vi kan få fram morgondagens innovatörer och entreprenörer”, sa statssekreterare Catharina Håkansson Boman i sitt tal här för någon vecka sedan.

Catharina Håkansson Boman är ansvarig för regeringens arbete med att ta fram en nationell innovationsstrategi och det glädjer mig att hon delar vår uppfattning att i den processen är barn viktiga.

Astrid Lindgrens Näs är en viktig arena, där genuin småländsk tradition möter nytänkande och kreativitet. Det är i den kreativa och lekfulla processen som innovationer föds. Därför är vi oerhört stolta att få samarbeta med en av Sverige främsta barnboksförfattare och illustratörer, Sven Nordqvist.

Pannkakstårtan

Sven Nordqvist slog igenom 1984 med Pannkakstårtan och sedan kom alla andra böcker om Pettson och den bångstyriga katten Findus, Mamma Mu och Kråkan och många fler! Man kanske kan undra – varför har vi en utställning med Sven Nordqvist? Här ska det väl handla om Astrid Lindgren?

Men den som läst eller bläddrat i de inspirerande böckerna förstår den nära kopplingen mellan Astrid Lindgrens kreativitet och Sven Nordqvist sanslösa och innovativa berättelser.

Och vi ska faktiskt ägna oss både åt Astrid Lindgrens författarskap och gärning och åt annan kultur – i synnerhet barnkultur. Och tänker man efter så har Sven och Astrid många, många fler beröringspunkter än man kan tro.

Båda är barnboksförfattare och omåttligt populära.

Berättelserna tilldrar sig ofta, inte alltid, i det ursvenska landskapet, i skogen och på landsbygden. Figurerna är lite tokiga, egensinniga, oväntade, kreativa och påhittiga.

En annan gemensam nämnare är fantasin, skapandet som går bortom alla förväntade gränser. Astrid brukar säga att hon skriver för barnet i sig själv – och kanske är det så även med Sven. Uppspelta och lyckliga barn där gränser inte begränsar.

Många av er vet att jag jobbar mycket med innovation och entreprenörskap och både Sven Nordqvists och Astrid Lindgrens böcker är en källa till inspiration. Att läsa dom för barn ger ett perspektiv och som vuxen ett annat. För att lösa de utmaningar vi står inför – miljö, klimat och välfärd för alla – måste vi tänka och agera mer innovativt, ta oss ur det invanda och hoppa ur spåren vi fastnat i.

Vad är då mer stimulerande än att läsa om de spännande figurerna och de osannolika berättelserna. De ger inspiration till nyskapande och ett mer innovativt tänkande. Figurerna gör det vi människor borde bli bättre på att göra.

De gör saker som ingen gjort förut, de vågar utmana, de tänker i nya banor. De får saker och ting uträttade, de vågar ta beslut. Även om Pettson inte startat ett företag, så är allt han sysslar med en form av produktutveckling – pilbågemetspöt som ska fånga storgäddan längst ute i sjön eller fyrverkerirampen som blir en rävskrämma.

Pettson och Polhem

Jag inledde med att säga att vår historia är viktig och en händelse som ser ut som en tanke är kopplingen mellan Christoffer Polhem, som föddes för 350 år sedan, och Pettsson.

Christoffer Polhem, en fattig invandrargrabb, som tidigt blev föräldralös och som dessutom var dessutom dyslektiker, räknas idag som teknikens fader. Genom lek och stimulans som barn erövrade han teknikens spännande värld.

Och tänk, 1994 skrev Sven Nordqvist en bok som heter Tomtemaskinen och i den möts faktiskt Pettson och Polhem.

Pettson tänkte på Polhems mekaniska alfabet. Han hade sett bilder av trämodellerna för länge sen, men om inte ihåg så mycket. ”Han önskade att han själv var lika snillrik som Polhem”, skriver Sven. ”Eller åtminstone hade haft honom som granne, så han kunde fått hjälp med tomtemaskinen!”

Sen somnar Pettson och drömmer att han träffar Polhem – och när han vaknar igen så ligger det några nya ritningar till modeller vid hans sängkant.

Och det är med Pettson som med Polhem – båda gillar innovationer, de skapar osannolika lösningar på verkliga problem. Pettsons olika konstruktioner är kanske inte så nyttiga alla gånger, men lekfulla och roliga!

Och där möts Sven Nordqvist och Polhem och Astrid Lindgren – i tron på barnets fantasifulla lek och möjligheter – i tron på att det går att skapa sig en bättre tillvaro!

Och förresten så har Sven Nordqvist och Astrid Lindgren ytterligare minst en viktig beröringspunkt – år 2003 fick Sven Nordqvist Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris!

Det är i den kreativa och lekfulla processen som innovationer föds och vad är en bättre arena för fortsatt lek med allvar än Näs i Astrid Lindgrens hemstad?

Så visst hör Sven Nordqvist och alla hans fantsieggande figurer och historier hemma på Astrid Lindgrens Näs! Välkommen in i Sven Nordqvists härliga världar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: