h1

Ett myller för öppna ögon!

juni 11, 2011

I MORGON, SÖNDAG, slår vi upp portarna till årets sommarutställning Pettson och Findus och många fler! Därmed är alla välkomna in i författaren och illustratören Sven Nordqvists förunderliga och myllrande världar!

Den gamla prästgården på Astrid Lindgrens Näs är återigen en utställningslokal – för sjätte året i rad, faktiskt. Nytt för i år är att vi har ”dockat på” ett riktigt hönshus på baksidan av prästgården. Ett mycket Pettsonskt upplevelserum för barn döljer sig därinne. Här finns massor av de besynnerliga grejor som man kan upptäcka i Sven Nordqvists böcker om gubben Pettson och katten Findus – en lite stuga bara för barn, som gjord för att leka, läsa och upptäcka saker i.

Vår utställningsproducent Anneli Karlsson, vår tekniker Tobbe Persson och vår bibliotekarie Maria Tunek har – med övriga medarbetares hjälp – skapat utställningen, som innehåller en oerhörd mängd originalmaterial. Alltifrån Sven Nordqvists vuxengrafik från 1980-talet till skisser till böcker som ännu inte kommit ut (en ny Mamma Mu!).

Och här förstår man verkligen vilket livslångt slit det är att bli en framgångsrik konstnär och illustratör. Man kan följa Sven Nordqvists utveckling från barnaåren (jodå, han har sparat en massa teckningar!) fram till idag. En riktig pärla i utställningen är den fina oljemålningen som han gjort av sin son – i bästa 1600-talsstil, som vilket Rembrandtskt självporträtt som helst. (Om det inte vore för den där pingvinen, förstås!)

Vi är stolta över att kunna presentera ännu en stor svensk barnboksförfattares gärning här på Astrid Lindgrens Näs. Någon har visst undrat vad Nordqvist har med Astrid Lindgren att göra. Men är inte det uppenbart? Båda två har skänkt glädje till oerhört många barn, båda två har en absurd skruvad humor men också ett djupare allvar. Båda två skildrar människor (och i Nordqvists fall även djur) som går sin egen väg, är påhittiga, slagkraftiga och självständiga. Både Astrid och Sven hämtar djup inspiration i den svenska naturen och inte minst det svenska jordbrukslandskapet och landsbygden. Och Sven har fått Astrid Lindgren-priset (år 2003)!

Det är självklart att Nordqvist ska hälsa på hemma hos Astrid Lindgren. Hon levde och arbetade i den svenska barnboksvärlden, stöttade många barnboksförfattare och jag är säker på att hon öppnat famnen för Sven Nordqvist. Jag är också övertygad om att hon hade gillat att vi erbjuder våra besökare att tränga in i andra barnboksvärldar.

Så välkommen in i myllret av figurer, du med öppna ögon! Här finns oerhört mycket att upptäcka! Klockan 12.00 inviger landhövdingen (och vår styrelseordförande) Kristina Alsér hela utställningen!

PS. Här skriver Vimmerby Tidning lite senaste nytt om arbetet innan vernissagen. DS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: