h1

Kommunalrådets statement

april 23, 2011

PÅ SJÄLVA PÅSKAFTON avslutar (?) kommunalrådet Micael Glennfalk (m) på ett tydligt och klokt sätt den aningen vilsna debatt som den senaste veckan kretsat kring Astrid Lindgrens Näs grundfinansiering och styrelsens arbete.

Han gör det i ett debattinlägg i Vimmerby Tidning idag som du kan läsa här.

Kommunstyrelseledamoten Ingela Nilsson Nachtweij (c) verkar nu instämma i sin blogg vad gäller förtroendet för styrelsen. Det är gott så.

I sak vill jag dock upplysa om att ägardirektiven för Astrid Lindgrens Näs AB är antagna av hela kommunfullmäktige i Vimmerby  varje år sedan 2007 – det är alltså inte en handling som är upprättad av förre kommunalrådet PerÅke Svensson, utan ett dokument som årligen beretts i kommunstyrelsen innan beslut i fullmäktige. Ägardirektiven är de som sedan styrelsen arbetar utifrån.

Ägardirektiven är förstås en offentlig handling. Efter påskhelgen skall jag dessutom lägga ut direktiven på vår hemsida, så att alla bekvämt kan ta del av dessa.

Jag instämmer med Ingela att jag som VD har ett ovärderligt stöd från vår ytterst kompetenta styrelse. Eric Sjöström är chef för en av Nordens största kulturinstitutioner, nämligen Kulturhuset på Sergels torg mitt i Stockholm, med över tre miljoner besökare årligen. Agneta Bladh är f d rektor på Högskolan i Kalmar och tillsammans med Bengt Benson, f d utvecklingschef på Uppsala universitet, vår brygga in i universitetsvärlden. Nisse Nyman är VD för Saltkråkan AB och vår direkta koppling in till Astrid Lindgrens närmaste familj.

I de lokala politikerna Micael Glennfalk (m) och Peter Högberg (s) har vi fått två engagerade och aktiva ledamöter, med god insyn i de lokala förhållandena i Vimmerby samt ett bra kontaktnät in i respektive partiorganisation.

Vår ordförande landshövding Kristina Alsér breddar på ett fenomenalt sätt våra – och mina – kontaktytor. Jag är övertygad om att ett brett kontaktnät i omvärlden är viktigt för en kulturinstitution i en liten bygd. Just i skrivande stund finns vi representerade i Linnéakademien för Vetenskap och Näringsliv, i utvecklingsarbetet för Huseby Bruk och Drömmarnas Trädgård i Växjö. Samtidigt som vi diskuterar nya utbildningar och nya samarbeten med Linnéuniversitet och deltar i forskningsprojekt med Linköpings universitet.

Att ha en nationellt arbetande styrelse är viktigt för en liten, men betydande, institution som Näs. Att vi själva också har en vid utblick och visar stark tilltro till våra egna möjligheter är minst lika viktigt, oavsett om vi är kommunpolitiker eller arbetande tjänstemän i kommunens tjänst.

Glad Påsk – och varför inte njuta av omgivningarna, utställningarna och god mat och gott kaffe i en av Vimmerbys vackraste miljöer. Behöver jag säga att jag tänker på … Astrid Lindgrens Näs?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: