h1

Debattartikel om visionen för Näs

april 16, 2011

VIMMERBY TIDNING INNEHÅLLER idag en debattartikel av de tre externa ledamöter som sitter i styrelsen för Astrid Lindgrens Näs. Landshövding Kristina Alsér (till vänster), chefen för Kulturhuset i Stockholm Eric Sjöström och f d rektorn vid högskolan i Kalmar, Agneta Bladh, är det som resonerar kring kulturens betydelse och den framtida utvecklingen för Astrid Lindgrens Näs.

Och här är artikeln in extenso för mina bloggläsare också:

Låt Näs bli navet

i Vimmerbys utveckling

Astrid Lindgren kommer under lång tid att vara en kraftfull motor för utvecklingen i Vimmerby kommun. En viktig kugge i den motorn är verksamheten vid Astrid Lindgrens Näs, som har en fantastisk potential. Det skriver idag tre externa ledamöter i styrelsen för Astrid Lindgrens Näs AB i en gemensam debattartikel.

I Kiruna är man tacksam för järnmalmen. I Boliden gillar man guld och i Skaraborg tycker man om tranor. Vimmerby borde förstås lika självklart älska Astrid Lindgren och allt det hon för med sig.

Från vårt perspektiv ”utifrån” ser vi att Vimmerby har bättre förutsättningar än andra jämförbara kommuner, att skapa en dynamisk och spännande framtid.

Den självklara kopplingen till en av världens mest spridda författare gör människor nyfikna. Många vill se och uppleva den miljö som en gång var Astrids hemort. Många vill ”komma hem” till den lilla staden, för de har ju redan varit här som barn – när de läste böckerna.

Kultur och kunskap

Men det handlar inte bara om turism. Vimmerbys möjligheter att skapa tillväxt är att på flera olika sätt ta tillvara sin största ”naturtillgång” Astrid.

Astrid Lindgrens Näs har på bara några år utvecklats till ett turistmål av hög karat. Det kan alla se. Men vad som är minst lika påtagligt är att Näs också blivit en viktig mötesplats för kultur och kunskap.

Vår vision i styrelsearbetet på Astrid Lindgrens Näs är en fortsatt sådan utveckling.

Vi tror på den dynamiska effekten av livaktig kultur. En spännande och attraktiv kommun skall ha offentliga rum där medborgarna får möta dagens aktuella konstnärer, fotografer, musiker och författare. Näs har blivit ett viktigt sådant rum.

Vi tror också på den dynamiska effekten av att koppla samman kultur med kunskap. Det är viktigt att Vimmerby äntligen bestämmer sig för att vara det centrum där den samlade kunskapen om Astrid ska finnas. Astrid Lindgrens Näs har en grundkompetens för att fortsätta bygga ett kunskapscenter som kan locka både på riksplanet och internationellt.

Både Linnéuniversitetet och Linköpings universitet samarbetar idag med Astrid Lindgrens Näs. Vi tror att det gagnar hela kommunen om vi får fler studenter, fler kurser, föreläsningar och forskningsprojekt till Näs. Men då måste vi också satsa själva.

Vår vision i styrelsearbetet på Astrid Lindgrens Näs är en fortsatt sådan utveckling, med de tre benen turism, kultur och kunskap som grund.

Lokal arena

Näs är en lokal arena för kultur och upplevelse. Hittills under våren har över tvåtusen människor sett fotoutställningen med Janne Strömsten. Det har varit fullt hus på författarkvällarna.

Vår vision är att Näs ska kunna fortsätta producera lokala utställningar och låta medborgarna möta kända och aktuella författare. Men också ha utställningar och programpunkter som blir omtalade i hela landet. Ja, varför inte även utomlands?

Vimmerby kan bli en rolig, spännande och högst levande kulturkommun på många plan och vi är övertygade om att investeringen i Astrid Lindgrens Näs leder dit.

En pusselbit är också ett ökat samarbete med det lokala näringslivet.

Vår övertygelse är att arbetet med Astrid Lindgren innebär stora fördelar för näringslivet. Företagarna i regionen skall kunna använda Näs som en plats för kundmöten, representation eller helt enkelt för att förankra sin verksamhet i Astrid Lindgrens anda och värden.

Spännande utveckling

Många andra kommuner har kommit förbi den diskussion där vård, omsorg och skola ställs mot satsningar på besöknäringen, kulturen och de kreativa näringarna.

Vi måste inse att den främsta möjligheten att bibehålla – eller till och med öka och utveckla – standarden på vård, skola och omsorg är att investera i den tillväxt som kommer ur besöks- och kulturnäringen. Just så kommer kommunen på sikt att få ökade skatteintäkter, ökad inflyttning, ökad snurr på handel och företagande.

Astrid Lindgrens Näs kan bli navet i en spännande utveckling på det här området i Vimmerby, inte minst genom lokala samarbeten och med övriga Småland.

Stolthet och energi

För kommunens näringsliv och för skola, vård och omsorg är det viktigt att kommunen är attraktiv när man skall rekrytera nya duktiga medarbetare, läkare, sköterskor eller lärare.

Därför är det viktigt att kommunen och medborgarna ser att de kostnader som Näs idag har faktiskt används produktivt. Besöksantalet ökar, aktiviteterna ökar, Vimmerby kommuns renommé som kulturkommun stärks, kopplingen till Astrid Lindgren förstärks och verksamheten låter tala om sig utanför kommunen.

Kultur kostar – men att inte ha kultur kostar på sikt ännu mer!

Det är bland annat i det perspektivet som vi ser Astrid Lindgrens Näs som en tillgång. Ett seriöst, roligt och överraskande skyltfönster ut mot omvärlden, som med stolthet och energi visar att Vimmerby är en kommun att räkna med.

Kristina Alsér (landshövding Kronoberg och styrelseordförande i Astrid Lindgrens Näs AB)

Agneta Bladh (f d rektor Högskolan i Kalmar)

Eric Sjöström (chef för Kulturhuset, Stockholm)


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: